– Hvis volden kommer ut av kontroll, har jeg ikke noen annen mulighet enn å gå av. Hvis flertallet av befolkningen utøver vold, går jeg av, sa Dalai Lama på en pressekonferanse i Seattle søndag.

Buddhistlederen og fredsprisvinneren har også tidligere varslet at han vil gå av som leder for eksilregjeringen hvis situasjonen i Tibet kommer ut av kontroll.

– Hvis dagens situasjon i Tibet vedvarer, er jeg svært bekymret for at de kinesiske myndighetene vil bruke mer makt og forsterke undertrykkingen av det tibetanske folket, sier han.

Selvstyre

Kinesiske myndigheter beskylder Dalai Lama for å ha startet et voldelig opprør blant tibetanerne, men Dalai Lama avviser dette. Han påpeker samtidig at han ønsker selvstyre, og ikke selvstendighet, for Tibet.

– Hele verden vet at Dalai Lama ikke ønsker uavhengighet eller deling. Vår kamp er mot noen få personer i lederskapet i Kina, ikke mot det kinesiske folket, sier Dalai Lama, som var i Seattle for å delta på en konferanse.

Ifølge Dalai Lama er det med jevne mellomrom holdt samtaler mellom den tibetanske eksilregjeringen og de kinesiske myndighetene siden 2002. Men etter juli 2007 er samtalene blitt dårligere, sier han.

Dalai Lama flyktet fra Tibet til India etter et mislykket opprør i 1959. Han fikk Nobels fredspris i 1989.

Pelosi

Søndag gjentok kinesiske myndigheter anklagene om at Dalai Lama har startet et voldelig opprør.

Det offisielle nyhetsbyrået Xinhua anklager Dalai Lamas eksilregjering for å ha en «antimenneskerettigheter»-holdning, og skriver videre at denne holdningen inspirerer tibetanske separatister til å undergrave Kinas sikkerhet, bringe skam over Kina i hele verden og sabotere fakkelstafetten med voldelige midler.

Xinhua går også til angrep på demokraten Nancy Pelosi, som er ordstyrer i Representantenes hus i USA, og som nylig tok til orde for at Kina må stanse undertrykkingen i Tibet og gå i dialog med Dalai Lama.

Pelosi vil trolig toppe listen over verdens «mest motbydelige personer» dersom det blir holdt en avstemning i Kina, skriver Xinhua.

TRUER MED AVGANG: Dalai Lama vil gå av hvis situasjonen i Tibet kommer ut av kontroll.
ROBERT SORBO