Terroristenes frist for løsning utløper først klokken 04 norsk tid (klokken 06 Moskva-tid) lørdag.

Forhandlingene er inne i en svært vanskelig fase fredag kveld, ifølge en teaterregissør som er blant gislene og deltar i forhandlingene.

Andre meklere mener situasjonen er omtrent som før.

— Vil trolig spare gislenes liv

Den tsjetsjenske journalisten Marjam Vakhidova sier at terroristene godt kan komme til å frigi alle gislene, for deretter å sprenge seg selv i luften.

Hun mener det ikke er sannsynlig at de har tenkt å la det flyte blod fra uskyldige mennesker. I stedet kommer de til å avvente svar på sine krav så lenge som nødvendig, sier journalisten til nettutgaven av avisen Izvestija.

Nye løslatelser

Gisseltakere løslot fredag kveld ytterligere fire gisler, melder nyhetsbyrået Interfax.

Byrået siterer en kilde i kriseteamet som håndterer gisseldramaet. Fortsatt holdes om lag 700 personer fanget inne i teateret.

Gisseltakerne ønsket fredag kveld å forhandle med en representant for president Vladimir Putin, opplyste en mekler.

"En vakker død"

Duma-representanten Iosif Kobzon tilbød seg selv og Moskvas borgermester Jurij Luzjkov som gisler rundt klokken 18.00 Moskva-tid (kl. 16.00 norsk tid).

Dette er beskjeden de skal ha fått av terroristene:

"Vi venter til det aller siste, og ønsker å dø en vakker død mer enn dere ønsker å leve. Så se å komme dere ut!"

Gisseltakerne sa videre at de ikke trengte borgermesteren, men Kadyrov, som er lederen for det Moskva-støttede regimet i Tsjetsjenia, melder nettavisen utro.ru.

- 13-åringer er voksne

Politikeren som tilbød seg selv som gissel, ba terroristene løslate resten av barna som holdes fanget.

Terroristene skal ha svart at det ikke lenger er barn blant gislene.

— Alle som er over 13 år, er voksne. De kan både krige og lage barn, skal de ha sagt.

Kan få fritt leide

Gisseltakerne har krevd at Russland trekker alle styrker ut av Tsjetsjenia og stanser krigen der.

Russiske myndigheter sa fredag ettermiddag at de vil la de tsjetsjenske gisseltakerne gå hvis de løslater alle gislene, opplyste sjefen for sikkerhetstjenesten FSB etter et møte med president Vladimir Putin.

Regissøren i salen

Gisseltakerne har plassert en kraftig bombe midt blant publikum i teatersalen, forteller regissøren av stykket. Han er selv blant gislene.

Regissøren fortalte fredag sin kone på mobiltelefon om forholdene inne i teatersalen.

— Alle gislene og terroristene er overspente. Det første forsøket på en aksjon vil føre til en kraftig eksplosjon, sa regissøren for musikalen som ble framført i teateret der gisseldramaet utspiller seg, Georgij Vassilij, til sin kone i telefon.

Frykter blodbad

Den tyske kringkastingsstasjonen ARD refererer telefonsamtalen som fant sted tidlig fredag morgen. Vassilij rettet en appell til russiske myndigheter på vegne av gislene om ikke å gå til aksjon mot bygningen.

— En kraftig bombe ligger midt i teatersalen, scenen og midtgangene er minelagt. Rundt 15 bevæpnede personer, menn og kvinner, står til enhver tid i salen. De er innhyllet i eksplosiver. De holder øye med alle midtgangene, kulissene og underetasjen i tilfelle et angrep skulle komme, sa Vassilij ifølge en avskrift av samtalen.

Situasjonen er svært spent, ifølge regissøren. Alle gislene holdes i teatersalen. Orkestergraven brukes som toalett.

Gislene måtte lenge klare seg med bare vann og sjokolade, men terroristene tillot fredag ettermiddag leveranser av mat til teatersalen.

TV-bilder

Natt til fredag viste kanalen NTV de første TV-bildene som er tatt inne i bygningen. Bildene viste flere tungt bevæpnede og maskerte menn kledd i kamuflasjeuniformer.

En umaskert ung mann blir identifisert som Movsar Barajev, lederen for terroraksjonen. Barajev sier han er fast bestemt på å bli i teateret til Russland har trukket seg ut av Tsjetsjenia.

— Vi har ventet og ventet, men ingenting skjer. Nå er det tid for handling, sa Barajev.

Flere kvinner kunne ses på opptaket iført svarte, fotside kjoler og utstyrt med pistoler. På bildene så det ut til å være sprengladninger festet til kroppene deres. Kvinnene skjulte ansiktet, men viste fram arabiske inskripsjoner i pannen.

Flere nyheter om gisseldramaet:

 • Nettversjonen av avisen Izvestija bringer sent fredag kveld en antatt fullstendig liste over alle som er inne i teaterbygningen i Dubrovka. Enken etter den kjente feltherren Arbi Barajev er blant de kvinnelige gisseltakerne, som alle bærer sprengstoff rundt livet. Nevøen hennes, Movsar Barajev, leder aksjonen. Flere andre "feltherre-enker" er blant kvinnene, skriver nettavisen.
 • Den tsjetsjenske journalisten Marjam Vakhidova hevder at tsjetsjenernes eksil-president, Aslan Maskhadov, ikke har noe med aksjonen å gjøre. Journalisten sier at eksil-presidenten har bedt henne prøve å få terroristene til å besinne seg. Tidligere er det blitt hevdet at en videokassett knytter Maskhadov til aksjonen.
 • Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sendte fredag et budskap til Russlands statsminister Vladimir Putin der han fordømmer terroraksjonen. "Ærede herr President. På vegne av den norske regjering og det norske folk, vil jeg gi uttrykk for den forferdelse vi alle føler overfor gisseldramaet som nå utspiller seg i Moskva," heter det blant annet i erklæringen.
 • Gisseltakerne gikk fredag formiddag tilbake på løftet om å løslate 75 utenlanske gisler. Åtte barn og syv russere ble imidlertid sluppet fri fredag, uvisst av hvilken grunn. Totalt over 200 av gislene har flyktet eller fått forlate bygningen siden gisselaksjonen begynte onsdag kveld.
 • Den høyt respekterte russiske politikeren Grigorij Javlinskij gikk inn til gisseltakerne torsdag kveld for å forhandle. Javlinskij er leder for det liberale Jabloko-partiet, og har stilt til valg som presidentkandidat tre ganger. Han entret bygningen ved 21.40-tiden.
 • Bygningen kommer til å bli stormet før eller siden, mener den tidligere sjefen for det russiske antiterror-politiet. Les mer om uttalelsen her.
 • Terroristene har tilbudt seg å slippe ut ti gisler for hver representant for den russiske nasjonalforsamlingen som kommer inn som gisler, melder tv-kanalen ORT.
 • USAs president George W. Bush ringte torsdag sin russiske kollega, Vladimir Putin, for å vise sin støtte, opplyser talsmann for Det hvite hus, Ari Fleischer. - Han sa at USA var forberedt på å hjelpe Russland med alt de trenger. Dette er en tid for solidaritet mellom USA og Russland, sa Fleischer. Fire amerikanere skal være blant gislene.
 • Storbritannia sender en gruppe terroreksperter til Moskva for å hjelpe til med å forsøke å løslate de mange hundre gislene i Dubrovka-teateret. Tre briter er blant dem som holdes fanget i teateret.
 • FNs sikkerhetsråd fordømte torsdag terroristaksjonen i Moskva. Resolusjonen var enstemmig. FN krever at gislene umiddelbart og betingelsesløst settes fri.
 • En politimann i Moskva ble torsdag skutt og drept av en soldat etter en krangel om en kontrollpost satt opp av politiet, melder det russiske byrået Interfax.
 • Halvfulle unge menn samler seg ved teateret i Moskva og tilbyr seg å bytte plass med kvinnelige gisler. Les mer om saken her.
 • Den arabiske TV-stasjonen Al-Jazeera sendte torsdag uttalelser fra en kvinne og en mann som hevder å være blant gisseltakerne i Moskva. - Vi har valgt å dø i Moskva, og vi vil drepe hundrevis av vantro, sa kvinnen, som var dekket av en svart drakt fra hodet til føttene. Hun sier at de kjemper for det tsjetsjenske folks frihet.
 • To unge kvinnelige gisler klarte torsdag ettermiddag å rømme fra teateret. Eksplosjonene som ble hørt ved teateret, var runder fra granatkastere som ble avfyrt under det vellykkede rømningsforsøket. De to jentene unnslapp uten skader.
 • Liket av en 20 år gammel kvinne ble båret ut av teateret ved 16-tiden torsdag ettermiddag. Kvinnen skal ha blitt skutt av terroristene da hun gikk inn i bygningen like etter at gisseldramaet begynte onsdag. Det er uklart hvorfor hun gikk inn.