FRANK M. ROSSAVIK

I dag møter Russlands president Vladimir Putin et knippe EU-ledere, inkludert den nye kommisjonspresidenten José Manuel Barroso, i Den Haag. Dette er det 14. toppmøtet mellom EU og Russland, og lå an til å bli det som går lengst i å formalisere samarbeidet mellom de to.

Men den bitre striden om presidentvalget i Ukraina kan skape problemer.

EU krever gjennomgang

Vladimir Putin gratulerte alt mandag den russiskvennlige kandidaten Viktor Janukovitsj, sittende statsminister, med seieren. Det meste av verden for øvrig, EU inkludert, kritiserer derimot det som synes å være omfattende valgfusk.

Etter at den offisielle valgkommisjonen i går tilkjente Janukovitsj en knapp seier over den mer vestlig orienterte rivalen, Viktor Jusjtsjenko, krevde Europakommisjonens president José Manuel Barroso en ny gjennomgang av valget.

Hvis ikke ville det «få konsekvenser for det overordnede forholdet til Ukraina», sa Barroso på en pressekonferanse.

EU-ledere har kritisert Vladimir Putins gjentatte innblanding i nabolandet Ukrainas valgkamp. EU har også tidligere vært i tottene på Russland, bl.a. om landets opptreden i Tsjetsjenia.

Viktig partnerskap

Men det faktum at Russland nylig, og etter vedvarende EU-press, ratifiserte Kyoto-avtalen, var ventet å bringe forholdet inn i smulere farvann.

Derfor er det knyttet spenning til hvor sterkt Ukraina får virke inn på dagens møte. I Den Haag er det meningen å vedta såkalte veikart som skal leder frem til opprettelsen av fire «samarbeidsområder», økonomi, «frihet, sikkerhet og rett», ytre sikkerhet og utdanning, forskning og kultur.

— Partnerskapet med Russland er blant de viktigste for EU. Vi trenger en balansert og omfattende agenda for å samarbeide effektivt om felles interesser innenfor økonomi, politikk og sikkerhet, sa José Manuel Barroso i en pressemelding i går.