JØRGEN ULLERUP OG REUTERS

Paris

En iransk tjenestemann sa i går at Iran kommer til å gjenoppta arbeidet med å fremskaffe kjernefysisk brennstoff mandag.

En talsmann for det britiske utenriksdepartement sa søndag at britene, franskmennene og tyskerne vil legge frem et «fullstendig og detaljert» forslag til en løsning på atomstriden i løpet av en uke. Iranerne hadde krevd at et slikt forslag ble lagt på bordet innen søndag kveld.

— Hvis vi ikke mottar EUs forslag i dag, vil vi i morgen tidlig starte deler av virksomheten ved Isfahan-anlegget for bearbeiding av uran, sa den iranske regjeringstalsmann søndag ettermiddag.

— Dette vil skje under overvåking av FNs inspektører, tilføyde han.

«USA truer mye»

Mens USA lenge har ønsket å bringe Iran for sikkerhetsrådet, har Tyskland, Frankrike og Storbritannia forsøkt å finne en minnelig løsning. Meklingsforsøkene fikk Iran til midlertidig å fastfryse atomprogrammet i bytte mot løfter om et tett samarbeide om så vel handel som utvikling av et fredelig atomprogram.

Avtalen har imidlertid strandet på at iranerne avviser kravet fra Vesten om at de for alltid skal love ikke å produsere beriket uran, som brukes i atomvåpen.

Beslutningen i Teheran utløste da en fransk advarsel om at konsekvensene kun kan bli negative for Iran. USA har ikke avvist muligheten av å gjennomføre begrensede luftangrep mot iranske atominstallasjoner. Det fikk Khatami til å si at «USA truer mye, men med problemene i Irak og i verden tror jeg ikke at de vil gjøre noe så vanvittig».

Kritiserer EU

Ingen vet nøyaktig hvor tett Iran er på å produsere en atombombe. På en pressekonferanse i forrige uke i Paris erklærte eksilgruppen Det Nasjonale Motstandsråd, at den har beviser for at Iran selv illegalt er begynt å produsere, men også importerer det svært herdete «maraging»-stålet, som brukes både til å bygge atomsentrifuger, atomraketter og atomsprenghoder.

Gruppen kunne ikke opplyse hvor store mengder stål som er involvert, men ifølge talsmannen Mohammad Mohadessin importerer Iran stålet fra Malaysia via De Forente Arabiske Emirater og fra Tyskland, Japan og Russland. Importen skjer via dekkfirmaer med navnet Ascotec i Tyskland og ICS i Russland. Maraging-stål er oppført på en liste over produkter som ikke skal selges til Iran.

Nasjonalrådet har tidligere levert viktige og nøyaktige opplysninger om plasseringen av iranske atomanlegg og om forberedelsene til å produsere atomvåpen. Men gruppen er omstridt i Vesten fordi dens militære arm, som kjemper for en avsettelse av prestestyret, er satt på EUs liste over internasjonale terrorgrupper.

— EUs ettergivenhet overfor prestestyret har gjort mye skade. Mens de tre EU-landene har forhandlet, har prestene i det skjulte fortsatt atomprogrammet, og derfor er Iran i dag tettere på å ha en atombombe enn noensinne, sa Mohadessin og kritiserte også Det internasjonale atomenergibyrået for ikke å foreta de nødvendige inspeksjonene.

Bombefly?

Spørsmålet er om prestestyret i Iran bevisst styrer mot en krise, eller om truslene er del av et taktisk spill for å få en bedre avtale med EU.

Et annet spørsmål er om Israel vil sitte med hendene i fanget hvis Iran begynner å produsere atomvåpen, eller om israelske bombefly vil gå på vingene som da de i 1981 ødela et atomanlegg i Irak. Føler den jødiske stat igjen sin eksistens truet, kan fremgangsmåten bli brukt enda en gang.

Det kan få uforutsigbare konsekvenser både i Midtøsten og med terroraksjoner i Europa, fastslo den franske professoren i geopolitikk, Frédéric Engel, på pressemøtet i Paris.

En EU-diplomat sa til nyhetsbyrået Reuters i går kveld at europeerne ikke akter å reagere på iranske uttalelser alene, men vente og se om truslene blir satt ut i livet. Hvis Iran gjenopptar anrikningen i Isfahan, kan landet bli rammet av FN-sanksjoner, fremholdt diplomaten.