THOMAS HEINE

NTB,

REUTERS,

AFP

Selv om det var innført full unntakstilstand over hele Irak, og flere hundre tusen soldater og politifolk voktet valglokalene, greide minst 13 selvmordsbombere å sprenge seg i luften.

Fra Mosul i nord til Basra i sør runget eksplosjonene, ni av dem i rask rekkefølge i Bagdad.

Søndag ettermiddag var det meldt om 36 drept og over 100 sårede, men talsmenn for den USA-støtte overgangsregjeringen mente likevel at valget hadde gått «mye bedre enn forventet».

Et britisk Hercules-transportfly styrtet nordvest for Bagdad, men verken britiske talsmenn eller andre kunne si om det ble skutt ned.

Det er heller ikke kjent hvor mange som befant seg om bord i flyet, som ofte benyttes til persontransport.

— Ren gjetning

I mange byer, fremfor alt i det shiadominerte sør og det kurdiske nord, var det gjennom hele dagen lange køer av velgere utenfor de godt voktede valglokalene, velgere som i tidligere valg bare har hatt én mann å stemme på, diktatoren Saddam Hussein.

Nå hadde de 111 koalisjoner, partier og enkeltkandidater å velge mellom i valget til et overgangsparlament, som bl.a. skal utforme en grunnlov.

Pålitelige tall for fremmøtet forelå ikke i går kveld. Valgkommisjonen anslo på forhånd at 14,2 av landets 27 millioner innbyggere var i stemmeberettiget alder, og hevdet søndag at 13 millioner av disse hadde registrert seg.

Et medlem av den sentrale valgkommisjonen, Adel al-Lami, oppga hele 72 prosents valgdeltakelse allerede tre timer før valglokalene stengte. Noen timer senere måtte han gå tilbake på dette og innrømmet at det bare dreide seg om et anslag.

— Det er først når vi har talt opp vi kan gi tall og prosenter. Det er for tidlig å si om dette blir det offisielle tallene, sa en talsmann for valgkommisjonen.

Stengte valglokaler

Rapporter fra tv-kanaler, nyhetsbyråer og andre kilder viste at mønstret var omtrent som ventet på forhånd: Et massivt fremmøte i de sørlige, shiamuslimske regionene og i de nordlige, kurdiske regioner, men et langt lavere fremmøte i de urolige, sunnidominerte regionene, der hver fjerde iraker bor.

Sunnimuslimske ledere hadde på forhånd oppfordret til boikott, og militante grupper truet med å drepe alle som deltok i valget. I flere byer var det derfor ingen åpne valglokaler, blant dem Samarra nord for Bagdad.

— Ingen vil få stemme i Samarra på grunn av sikkerhetssituasjonen, opplyste Taha Hussein som leder de lokale myndighetene i byen.

Folketomme gater

Også i tre av byene i det såkalte «dødens triangel» sør for Bagdad var valglokalene stengt, og gatene folketomme på valgdagen.

Andre steder var det ikke mulig å holde valglokalene åpne på grunn av mangel på valgarbeidere og sikkerhetsfolk, men valgkommisjonen hevdet likevel at 99 prosent av landets 5300 valglokaler var åpne.

Nærmere én million stemmeberettigete eksilirakere hadde heller ikke registrert seg som velgere.

Blant de første som avgav stemme søndag, var Iraks midlertidige president Ghazi al-Yawar, som møtte frem ved et valglokale innenfor den såkalte grønne sonen i Bagdad.

Heller ikke Iraks fungerende statsminister Iyad Allawi tok sjansen på å beve seg utenfor det strengt bevoktete området, der de amerikanske styrkene og deres irakiske allierte har sine hovedkvarter.

— Dette er et historisk øyeblikk for Irak, en dag da irakere kan holde hodet løftet fordi de utfordrer terroristene og begynner å skrive sin egen fremtid med sine egne hender, sa Allawi da han avla stemme.

- Frihetens stemme

USAs utenriksminister Condoleezza Rice sier seg også godt fornøyd med valget, og mener «frihetens stemme nå lyder» i landet.

Rice sa dette i intervjuer med Fox News og ABC søndag, og mente at valget hadde gått mye bedre enn fryktet.

— Irakerne har tatt et enormt steg fremover. De har hardt arbeid foran seg, men dette er en stor dag for det irakiske folk, sa Rice.

VILLE STEMME: 80 år gamle Mohammed Karim Khader er handikappet og ble båret til valglokalet i den kurdiske byen Suleimaniya for å avgi sin stemme i går.<br/> FOTO: PATRICK BAZ, AFP