Ikke vold, ingen våpen, ingen konfrontasjon. De norske deltakerne i «Ship to Gaza» er trent på forhånd i å opptre strukturert. Målet er ikke skape konfrontasjon, men å få en slutt på Israels blokade av Gaza.

Vi husker bildene fra drøyt et år tilbake da ni tyrkiske aksjonister mistet livet i Israels aksjoner mot skipet Mavi Marmara. At Israel har varslet aksjoner også denne gang, skremmer ikke de sju norske deltakerne, inkludert to stortingsrepresentanter:

— Skulle Israel ramme oss, vil deres anseelse bli rammet. Den internasjonale oppmerksomhet dette gir, er med på å gi oss sikkerhet, sier gruppens leder, Torstein Dahle, tidligere leder for Rødt og nå partiets førstekandidat i Bergen ved kommunevalget.

Lillehammer sterkt representert

Det er en høyst internasjonal båtferd de legger ut på. 30 nasjoner står bak og 22 land har gått sammen om 12 skip. Fredag tok nordmennene fly til Aten der de møter resten av passasjerene, 350 totalt. To stortingsrepresentanter er med, Stine Renate Håheim Ap) og Aksel Hagen (SV), begge fra Oppland. Opprinnelig skulle de vært 20, men etter at det tyrkiske skipet Mavi Marmara falt fra, er de nå sju som reiser.

At det er tre fra Lillehammer og hele fire fra Oppland, er ren tilfeldighet, bedyrer Tove Henny Lehre, selv pensjonist fra Lillehammer:

— Uttaket skjedde ved loddtrekning, men det er noe med Lillehammer og palestinerne - en stemning som kom etter Bouchiki-drapet på Lillehammer i 1973, sier hun. - Byen er veldig engasjert i palestinernes sak.

Inspirert av film

Stortingsrepresentant Aksel Hagen, også han fra Lillehammer, forteller om stort engasjement ved Høyskolen i Lillehammer da de i sin tid fikk palestinske studenter som laget film.

— Dette gjorde inntrykk og skapte et varig engasjement, forteller han. - En båttur som denne er bare ett av mange midler for sette saken på kartet. Sammen er vi bredde og mangfold, og jeg tror dette blir en sterk markering, sier han.

Lastebilsjåfør Bjørn Bjørnsen, fra Hallingdal er selv bestefar og legger vekt på at barn og barnebarn skal slippe å oppleve det Gaza er utsatt for.

— Det er uverdig sier han, og legger til en annen faktor: - Jeg så Vibeke Løkkebergs film «Gazas Tårer». Den gjorde et enormt innrykk på meg, sier han.

Frykter intet

Målet med båtferden er todelt. Gruppen ønsker å vise at Israels blokade et brudd på folkeretten. Rent politisk er målet å formidle situasjonen slik den faktisk er.

— Vi snakker i praksis om et fengsel der 1,5 millioner mennesker holdes innesperret, sier Dahle.

— Riktignok har Israel i det siste kommet med visse innrømmelser, men det har nok mest vært for få oss til holde oss hjemme.

Jeg har engasjert meg i dette siden 1967, sier Lehre. - Når et folk ikke har hus, barna ikke får gå på skole og når en kvinne må vente med å føde til en soldat finner det for godt, da er det en humanitær katastrofe.

Om hun er redd?

— Jeg skjønner ikke hvorfor journalister alltid stiller det spørsmålet, parerer pensjonisten. - Det går bare ikke an å la redsel styre livet.