• Mubarak må gå, Mubarak må gå, lyder ropene fra demonstranter utenfor det brennende hovedkvarteret til presidentens parti i Kairo lørdag formiddag.

Siste: Regjeringen i Egypt har offisielt gått av.

Like før klokken 12 norsk tid meddelte Egypts statlige TV at statsminister Ahmed Nazif, sammen med den øvrige regjeringen, offisielt har gått av.

Det ventes at president Hosni Mubarak i løpet av kort tid annonserer hvem som blir landets nye statsminister.

Mubarak har selv understreket at han ikke har noen planer om å trekke seg, skriver aftenposten.no.

Aftenposten kommer tilbake med mer om dette

Demonstrasjonene fortsetter

Lørdag ettermiddag var igjen flere tusen demonstranter på gatene i Egypts hovedstad, Kairo, for å uttrykke sin misnøye med landets ledelse.

President Hosni Mubarak forsøkte natt til lørdag å roe befolkningen gjennom en TV-overført tale der han sa at han har sparket regjeringen, men presidentens ord synes å ha hatt liten effekt på mange reformivrige egyptere.

Mange demonstranter samlet seg lørdag morgen ved Tahrir-torget hvor de ble møtt av politiet, som løsnet skudd mot bygninger i nærheten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Partikontor i flammer

På Tahrir-torget står fortsatt hovedkvarteret til Mubaraks parti NDP i brann, ifølge Aftenpostens journalist på stedet. Ingen forsøker å slukke brannen.

-Mubarak må gå! Slik lyder slagordet fra demonstrantene som protesterer utenfor den brennende bygningen lørdag formiddag.

Demonstrantene trosser dermed militæret, som gikk ut på egyptisk TV lørdag morgen og oppfordret folk til å holde portforbudet og ikke samle seg i grupper. Brudd vil bli straffet, var budskapet.

— Prøvde å drepe oss

Men på Tahrir-plassen ser militæret foreløpig ikke ut til å gripe inn mot demonstrantene. Ifølge Aftenpostens reporter på plassen lot tvert imot den ansvarlige for militæret demonstrasjonstoget passere en rekke tanks som sto oppstilt ved plassen, og toget beveger seg videre mot regjeringsbygningene.

— De prøvde å drepe oss i går, sier Mohammed Ashraf til Aftenposten, med klar henvisning til opprørspolitiet.

Han har nesten ikke stemme igjen etter to dager med demonstrasjoner, og viser frem en stor bandasje i bakhodet. Ifølge Ashraf var det opprørspolitiet som slo ham. Kameraten hans viser frem et stort sår i siden.

Et stort antall tanks og andre pansrede kjøretøy var på plass rundt i byen.

Rundt plassen ved Den ukjente soldats grav, som også er drapsstedet og gravstedet til president Anwar Sadat, var det plassert minst 30 tanks og minst dobbelt så mange andre pansrede kjøretøy.

- Ut av kontroll

Ahmed Monged deltok i protestene fredag. Han sier til Aftenposten at flertallet av unge egyptere ikke ønsket ødeleggelser av den typen som gårsdagens opptøyer medførte.

— Fra klokken 16 kom det hele ut av kontroll. Da var det best å komme seg unna, sier Monged.

Han sier Facebook-gruppene som oppfordret til gårsdagens opptøyer ikke har lagt ut nye meldinger om demonstrasjoner lørdag. Derfor tror han dagen vil bli roligere. Han mener det var opprørspolitiets harde fremferd som fremprovoserte gårsdagens voldelige opptøyer. Nå tror han at militærets sterke tilstedeværelse kan virke beroligende på demonstrantene.

Dette ligner på det som skjedde i Tunisia, der demonstrantene tidlig i protestene fikk tillit til at militæret bidro til å unngå flere voldeligheter.

Men flere analytikere mener imidlertid at det sterke militæroppbudet innebærer at det militæret nå har overtatt oppgaven med å holde presidenten ved makten fra opprørspolitiet.

- Ikke nok

  • Det Mubarak vil gjøre med å utnevne ny regjering, er ikke nok, sier en eldre mann Aftenposten møter utenfor en nedbrent politistasjon et annet sted i byen.

-Be for oss, er budskapet hans til verden som følger med på opptøyene i Egypt.

Ahmed Monged forteller at venner av ham i mobilbransjen sier myndighetene i går beordret mobilselskapene til å kutte alle mobilforbindelser. Lignende tiltak ble innført også for internett. Lørdag formiddag er mobilnettet delvis oppe og står, men det er fortsatt høyst ustabilt nett, og tidvis helt borte.

Ville robbe museet

Lørdag morgen angrep demonstranter også Det egyptiske museum, som ligger i nærheten av det brennende NDP-hovedkvarteret.

Museet, som huser tusenvis av historiske gjenstander inkludert barnefaraoen Tut-ankh-Amons berømte gullmaske, sto i går i fare for å ta fyr etter at flere av bygningene i nærheten var satt i brann.

Da brannfaren var avverget, klatret flere dusin unge mennesker over metallgjerdene som omslutter museet og stormet mot hovedinngangen, øyensynlig for å stjele de verdifulle gjenstandene.

Dannet en menneskelig kjede

  • Vi er ikke som Bagdad, ropte en mann til en gruppe demonstranter på vei over gjerdene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Etter den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003, stakk tyver av med tusenvis av gjenstander fra nasjonalmuseet i Bagdad.

Flere bevæpnede sivile responderte på ropet til egypteren som ville beskytte museet, og dannet en menneskelig kjede rundt hovedinngangen i et forsøk på å hindre tyver å ta seg inn.

— Jeg står her for å forsvare og beskytte vår nasjonalskatt, sa Farid Saad (40), som var en del av kjeden, til AP.

Pansrede kjøretøy

26-år gamle Ahmed Ibrahim sa at det er viktig å beskyte museet fordi «det har 5,000 år med vår historie. Hvis de stjeler det, vil vi aldri finne det igjen.»

Omsider kom styrker fra Egypts hær til museumsområdet. Fire pansrede kjøretøyer tok oppstilling utenfor museet og soldater samlet sammen de som var mistenkt for å ville robbe museet.

Soldater gikk også inn i bygningen for å beskytte mumiene og smykkene til Egypts faraoer.

Det egyptiske museum tiltrekker seg vanligvis flere millioner turister i året.

Så langt er det meldt om 24 drepte og over tusen sårede som et resultat av de siste dagers voldelige opptøyer i Kairo, Suez og Alexandria.