Natt til torsdag var de tidligere sammenvokste jentene fortsatt bedøvet og bevisstløse. Begge ligger på intensivavdelingen ved California universitetssykehus i Los Angeles.

Gode tegn

— Begge har beveget hendene, føttene, alt. Begge er sterke nok til å hoste. Jeg ser ingen grunn til at de ikke skal komme seg helt og holdent. Så langt går alt som det skal, sa legen Andy Madikians på en pressekonferanse.

Jentene ble født med sammenvokste hoder, men de hadde hver sin hjerne og ansiktene vendte hver sin vei. De delte noe av hjerneskallen, samt enkelte årer som sørget for blodtilførsel til hjernen. Slike siamesiske tvillinger fødes bare én gang per 2,5 millioner levende fødsler.

Den vanskeligste delen av operasjonen var å skille blodårene og lage nye veier for blodtilførselen. Barna risikerte hjerneslag, og bare fire timer etter at de 50 legene og sykepleierne hadde avsluttet operasjonen måtte Maria Teresa tilbake til operasjonsbordet på grunn av en blodansamling på toppen av hodet. Den andre operasjonen er ikke ventet å påvirke jentas prognose på lang sikt.

Las Maritas

Begge jentene heter Maria — Maria de Jesus og Maria Teresa Quiej-Alvaraz — og blir i hjemlandet kalt for Las Maritas, eller «de små Mariaéne». Der har tvillingene vakt enorm oppsikt, og folk sitter klistret til radioen for å høre nytt om skjebnen deres.

Foreldrene kommer fra et fattig kyststrøk hvor folk flest lever i hytter, og dyrking av bananer, sukker og kaffe er viktigste næring. Distriktets innbyggere har de siste dagene samlet seg i kirker hvor de tenner lys og ber for de to jentene.

Behandlingen koster om lag 11,6 millioner kroner og blir betalt av en idealistisk gruppe kalt Healing the Children. På grunn av stadig bedre teknologi har sjansene for å overleve denne type atskillelse økt fra 25 til 65 prosent i løpet av de 10-15 siste årene.

Jentene må gjennom flere plastiske operasjoner når de blir større.

(NTB)