Mye tyder på at sikkerhetspolitiet undersøker muligheten for at såkalte sorte enker — tsjetsjenske kvinner som har mistet ektemenn, kjærester, sønner og brødre i krigen mot Russland - står bak de to eksplosjonene.

En islamsk gruppe har tatt på seg ansvaret for flystyrtene, men dette er ikke bekreftet av myndighetene.

Var terror

Russiske etterforskere har funnet spor av eksplosiver på restene av ett av ulykkesflyene, meldte russiske medier fredag. Etter funnet framholdt FSB-folk at minst en av flystyrtene skyldtes terrorisme.

— Sannsynligheten for at det skulle dreie seg om rene ulykker er naturligvis svært liten, sier Magnus Norell ved det svenske Totalförsvarets Forskningsinstitut til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han tilføyer at hvis det virkelig dreier seg om sabotasje, må terroristene ha hatt hjelp på bakken.

Peker mot Tsjetsjenia

Spor i det ene flyvraket tyder på at sprengstoffet som ble brukt var av en type som brukes av opprørere i Tsjetsjenia, sier etterforskerne.

Nyhetsbyråene Interfax og Itar-Tass gjentok fredag at både flyet Tu-154 som styrtet ved Tula og Tu-134-maskinen som styrtet ved Rostov hadde en kvinnelig tsjetsjensk passasjer.

Politiet jaktet på de pårørende til en 27 år gammel tsjetsjensk kvinne som hadde billett til ett av ulykkesflyene. Hun oppga det tsjetsjensklydende navnet Amantij Nigajeva da hun kjøpte billetten. Ingen har meldt kvinnen savnet.

Letemannskaper hadde fredag ennå ikke funnet spor av denne kvinnens levninger i vraket av flyet som styrtet ved Tula.

De to flyene styrtet med få minutters mellomrom sent tirsdag kveld, det ene ved Tula sør for Moskva og det andre 800 kilometer lenger sør nær Rostov ved elva Don.

Ifølge en talskvinne for den russiske sikkerhetstjenesten FSB inneholdt det ene flyvraket spor av sprengstoffet heksogen, som oftere omtales som RDX. Dette stoffet skal ifølge talskvinnen ha vært brukt av tsjetsjenske separatister i bombeangrep mot boligblokker som i 1999 krevde mer enn 200 menneskeliv i Moskva og den sørrussiske byen Volgodonsk.

- Vi sprengte flyene

FSB-folk ville fredag ikke kommentere påstander fra en islamistgruppe som kaller seg Islambouli-brigaden om at dens folk sprengte de to russiske flyene.

— Russland fortsetter å slakte ned muslimer, og dette lar seg ikke stanse med andre midler enn blodig krig, het det i en arabiskspråklig melding gruppen la ut på internett.

Islambouli-brigaden er oppkalt etter Khaled Islambouli, en av offiserene som i 1981 drepte Egypts president Anwar Sadat. Islambouli skal selv ha vært medlem av en terrorgruppe som gikk i oppløsning da flere av medlemmene søkte seg over til al-Qaida.

<b>KATASTROFE:</b> Russiske myndigheter undersøker vraket av Tupolev-flyet som styrtet med 46 personer om bord sør for Moskva tirsdag.
Scanpix