Professor Thorolfur Matthiasson ved Islands universitet i Reykjavik tror ikke koalisjonsregjeringen til statsminister Geir Haardes høyreparti og sosialdemokratene har lenge igjen.

— Regjeringen er helt opplagt i en krise. Innad i det sosialdemokratiske partiet øker kravet om at de skal trekke seg. Så selv om statsministeren klamrer seg til makten, tror jeg ikke han sitter særlig lenge, sier Matthiasson.

Det samme sier Magnus Thor Hafsteinsson, nestleder i det liberale partiet, som er Alltingets minste med sine fire representanter.

Foreslår samlingsregjering

  • Vi kan ikke fortsette med krigstilstander i Reykjavik natt etter natt. Jeg mener vi snarest bør få en kriseregjering, der alle de fem partiene i Alltinget blir med. Den kan konsentrere seg om å løse de viktigste oppgavene, og så kan vi holde nyvalg i slutten mai. Det beste ville være om vi kunne finne en uavhengig person som statsminister, for eksempel en økonomiprofessor fra Universitetet.

Det er ikke den mest sannsynlige løsningen, mener Matthiasson, som selv er professor i økonomi.

  • Situasjonen er meget uoversiktlig. Men jeg tror sosialdemokratene vil se seg best tjent med å danne en ny mindretallsregjering sammen med Venstre-grønne, som er Islands svar på SV. Senterpartiet har sagt at de vil gi sin støtte til en slik regjering, og da vil den ha flertall i Alltinget.

Syk partileder

En kompliserende faktor er at sosialdemokratenes leder, utenriksminister Ingibjörg Solrun Gisladottir, er syk. Hun har vært til behandling for hjernesvulst på sykehus i Sverige, og er ventet hjem til helgen.

I en fersk meningsmåling i går var Venstre-grønne Islands største parti, med 28 prosent oppslutning. Senterpartiet, som hadde landsmøte sist helg, hadde også doblet stemmeandelen til 18 prosent, og plutselig blitt det tredje største partiet.

Kokte over

  • I tillegg til å skifte EU-kurs, og gå inn for å søke forhandlinger, byttet Senterpartiet også ut nesten hele ledelsen. Jeg tror det er en hovedgrunn til den økte oppslutningen, sier Matthiasson.

At Alltinget begynte sesjonen etter jul med noe så trivielt som å drøfte ølsalg i butikkene; bidro til at det kokte over for islendingene. En annen provokasjon var utstedelsen av arrestordre på 400 gjeldsofre i Selfoss, sør på Island, for å tvinge dem til å møte i retten.

  • Vanlige folk blir forfulgt, mens de ansvarlige for finanskrisen slipper unna. Ingen er arrestert, ingen eiendom konfiskert og bankfolkene sitter stadig på sine plasser i systemet. Når samtidig mange mister jobben og nøden øker, skaper det en opphisset stemning, sier Magnus Thor Hafsteinsson.
INGOLFUR JULIUSSON