NATO-kilder sier til NTB at det kan komme en løsning alt søndag eller tidlig i neste uke.

Forsvarsalliansen har havnet i en av sine dypeste kriser etter at Frankrike, Tyskland og Belgia i fire uker har blokkert et forslag om å innlede planlegging av en defensiv operasjon for Tyrkia i tilfelle krig.

Men etter at våpeninspektør Hans Blix la frem sin andre rapport for FNs sikkerhetsråd fredag, er det bevegelse blant veto-landene, får NTB opplyst.

Et finurlig kompromiss kan være at NATOs komité for forsvarsplanlegging (DPC), ikke NATOs råd (NAC), gir grønt lys for forsvarsplanlegging.

I DPC er nemlig ikke Frankrike med, på grunn av landets særegne ikke-militære medlemskap av NATO. Frankrike er kun politisk medlem av alliansen.

Stilltiende

Forslaget til kompromiss kan bety at Frankrike stilltiende godtar at DPC gjør et vedtak om å legge forsvarsplaner.

Samtidig vil Tyskland og Belgia bøye av og godta at NATO legger planer for utplassering av AWACS overvåkingsfly, Patriot forsvarsraketter og beskyttelsesutstyr mot kjemisk og biologisk krigføring i Tyrkia.

De tre landene mener at de gjennom sin NATO-aksjon har klart å demonstrere at det er opp til FN, ikke NATO eller USA, å styre den militære prosessen i forhold til Irak.

For tidlig

De tre veto-landene har hele tiden understreket at de vil støtte Tyrkia om landet faktisk blir truet av Irak.

Men de har hevdet at FNs våpeninspektører må få mer tid, og at planlegging i NATO vil signalisere at en militær operasjon alt er i gang. Etter landenes veto i NATOs råd mandag, svarte Tyrkia med å be om konsultasjoner med sine allierte om forsvaret av sitt territorium i tilfelle krig. Det var første gang et NATO-land har aktivert Atlanterhavspaktens artikkel 4, som åpner for at et medlemsland som føler seg truet, kan be om støtte.

(NTB)