Torsdag hadde statsminister Kjell Magne Bondevik politiske samtaler med Sør-Koreas president. De to har møtt hverandre flere ganger før, både i Norge og Sør-Korea. Forrige gang var da Kim Dae-jung var i Oslo under fredsprisjubileet i desember.

Bondevik er den første norske statsministeren som er på offisielt besøk i Sør-Korea siden de to landene opprettet diplomatiske forbindelser i 1959.

Forsoning

Forsoningsprosessen mellom Nord— og Sør-Korea som Kim Dae-jung fikk fredsprisen for, har stanset litt opp. Det skyldes motstand fra nordkoreanerne og manglende prioritering fra USA etter at president Bush tok over for Bill Clinton. Men det er kommet signaler om at USA vil engasjere seg sterkere nå.

— Hele det internasjonale samfunnet støtter forsoningspolitikken. Solskinnspolitikken vil fortsette uansett hvilket navn vi setter på den, sa Kim Dae-jung etter møtet med Bondevik.

Kim har fått motbør hjemme for sin politikk, men han understreket at flertallet av folket, rundt 60-70 prosent, støtter hans bestrebelser på forsoning. Hvis han oppnår synlige framskritt nå, vil det kunne virke positivt både for hans prestisje og hans ettermæle.

Kineserne

Kjell Magne Bondevik uttrykte sin fulle støtte til Kim Dae Jungs politikk, og fortalte at han i sine samtaler med de kinesiske lederne tidligere denne uken hadde bedt dem bruke sin innflytelse over nordkoreanerne for å sette mer fart i forsoningsprosessen.

— Men det var ikke det samme engasjementet hos kineserne, innrømmer Bondevik.

Han karakteriserer Kim som en imponerende person. Den aldrende presidenten har sittet fengslet i mange år for sine meninger, og vært utsatt for flere attentatforsøk.

Fiskeri

I forbindelse med statsministerens besøk undertegnet representanter for de to land torsdag en intensjonsavtale om utvidet fiskerisamarbeid mellom Norge og Sør-Korea. Fra norsk side ble avtalen undertegnet av statssekretær Solveig Strand i Fiskeridepartementet.

For sørkoreanerne undertegnet fiskeriminister Dam Nan Yu. –Mulighetene for et utvidet samarbeid mellom Norge og Sør-Korea er store, og begge parter er interessert i å utvikle kontakten, sier statssekretær Strand.

Avtalen slår fast at det annethvert år skal holdes et møte mellom de to partene. Viktige temaer på disse møtene blir ressursforvaltning, havbruk, handel med sjømatprodukter og forskning, går det fram av pressemeldingen.

Fagforeninger

Bondevik og Kim Dae-jung diskuterte også den internasjonale kritikken mot Sør-Korea for arrestasjonene av fagforeningsledere. Fellesforbundet i Norge ba Bondevik framføre denne kritikken for president Kim Dae-jung.

På pressekonferansen snakket presidenten lenge og engasjert om dette, og understreket gang på gang at han vil løslate fagforeningslederne hvis de vil holde seg til lovlige metoder og avstå fra vold:

— Noe av det første jeg gjorde som president, var å tillate den ene av fagforeningene som hadde vært ulovlig, og innlede et samarbeid med dem. Men dessverre er det noen av disse militante fagforeningslederne som har brutt ut av samarbeidet og gått tilbake til voldelige demonstrasjoner og rasering av eiendom. Dette har blant annet ført til at utenlandske selskaper vurderer å flytte til Vietnam eller Kina, sa han.

Han mener ingen land i Vesten ville tillatt slik virksomhet, og sa også at den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO har uttrykt forståelse for Sør-Koreas myndigheter etter å ha vært på besøk i landet.

(NTB)