— Vi har løst de viktigste hindringene. Nå tror jeg på fred i Sudan, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF). Lørdag ble det klart at partene i den 18 år lange konflikten er blitt enige om selvbestemmelsesrett i Sør-Sudan.

— Vi har fått et gjennombrudd i forhandlingene, sier Frafjord Johnson til NTB.

Lørdag feiret hun begivenheten med champagne på hytta i Nevlunghavn. Siden 1998 har hun vært leder for Den internasjonale støttegruppen for Sudan-forhandlingene.

Norge har sammen med USA og Storbritannia spilt en viktig rolle for å få til en løsning i landet som har vært rammet av en av Afrikas lengste og blodigste borgerkriger, opplyser utviklingsministeren.

Lang konflikt

En til to millioner mennesker har mistet livet som følge av konflikten, og fire millioner er drevet på flukt. Stridsspørsmålet har hele tiden vært om det kristne og animistiske sør skulle innordne seg etter de muslimske makthaverne i nord, som blant annet har innført de strenge muslimske sharia-lovene.

Den siste forhandlingsrunden ble innledet for fem uker siden, og partene er blitt enige om å møtes på nytt i august. Både norske, britiske og amerikanske diplomater har vært til stede under forhandlingene, som har vært ledet av Kenya. Regjeringen og SPLA kom fram til avtalen den siste dagen med forhandlinger i Kenyas hovedstad Nairobi.

Selvstyre i seks år

Partene er nå blitt enige om at en eventuell fredsavtale skal etterfølges av en overgangsperiode på seks år hvor sør får selvbestemmelsesrett. Etter denne perioden skal innbyggerne i sør holde folkeavstemning om regionen skal bli uavhengig, opplyser Frafjord Johnson.

— Det gjenstår tøffe forhandlinger om blant annet maktstrukturer og fordeling av naturressurser, og vi kommer nok til å få visse tilbakeslag. Men det viktigste er på plass, sier hun.

Den muslimske regjeringen i Khartoum i nord og de hovedsakelig kristne og animistiske opprørerne i sør har slåss siden 1983. Men konflikten har røtter tilbake til uavhengigheten fra britene i 1953.

(NTB)