Etter fire år med harde forhandlinger og politisk hverdag har Barack Obama i dag hele verdens oppmerksomhet rettet mot seg, og en gullkantet mulighet til å profilere sin politikk, skriver Aftenposten.no.

Klokken 18 i ettermiddag gir Obama en av sine aller viktigste taler, når han taler til millioner av TV-seere og flere hundre tusen fremmøtte i Washingtons gater.

Grunnloven slår fast at maktskiftet i USA skal finne sted klokken 12 20.januar, som i år falt på en søndag. Dermed varer årets innsettelsesseremoni to dager, og den offentlige markeringen er flyttet til i dag.

Spørsmålet er om Obama vil benytte anledningen til å stake ut en klar kurs for hans siste fire år som president, og hans ettermæle som president, eller om kveldens tale føyer seg inn i rekken av forglemmelige innsettelsestaler.

— Denne seremonien er først og fremst en prosedyre, med stas og taler på TV. Det kan bli noe mer enn det kun dersom han selv velger å gjøre noe annet med denne talen. Han har anledning til det i dag, sier USA-kjenner og Minerva-skribent Jan Arild Snoen, som tror presidenten vil spare de større politiske utspillene til neste måneds Stat of the Union-tale.

Også USA-ekspert ved Senter for Transatlantiske Studier, Svein Melby, påpeker at dagens gir Obama en mulighet til å markere seg historisk og politisk, men at det er langt fra sikkert at han vil gripe muligheten.

— Han kan bruke talen til å beskrive klarere sin personlige ambisjon for de kommende fire årene, og på mange måter presentere sine ønsker for eget ettermæle som president. Derfor kan vi se en tøffere, klarere og mer markant Obama som legger mindre vekt på kompromisser, sier Melby.

Markering med festbrems

Bratt økonomisk oppoverbakke og partipolitisk krangling har sørget for at den ekstraordinære entusiasmen, som preget hans innsettelse for fire år siden, langt på vei er glemt.

Da han ble tatt i ed i 2009 møtte omtrent to millioner mennesker frem. I dag er det ventet at rundt 6-900 000 personer vil overvære samme seremoni. Obama har også kuttet ned på festlighetene og ballene i år, av hensyn til den økonomiske situasjonen i landet. Og ekspertene Aftenposten har snakket med tror presidenten vil gå konkret til verks i sin tale, og addressere vanskelige temaer som vil prege hverdagens politiske debatt i de kommende månedene.

Både Melby og Snoen tror han vil trekke frem behovet for nye våpenlover, et spørsmålet som har dominert den politiske debatten i kjølvannet av skolemassakren i Newtown.

— Denne episoden ser ut til å ha gått enormt inn på presidenten, og det virker som han har bestemt seg for at dette skal han gjøre noe med, sier Melby.

Også innvandring er et tema ekspertene tror Obama vil inkludere i talen. Snoen er opptatt av at Obamas tale bør være klart og tydelig fokusert dersom den skal kunne prege de neste fire årene.

Nå kan vi endelig få en tale der Obama i klartekst forteller hvem han er, USA-ekspert Svein Melby

— Nå skal han ikke gjenvelges, og da er spørsmålet hva han velger å prioritere. Dersom han i dagens tale ikke er tydelig på hva han nå vil prioritere de neste fire årene, men går ut med en bred agenda, er det en fare for at han ikke vil bli husket for annet enn helsereformen. Han er flink til å snakke om ganske lite, så det blir spennende å se om han prioriterer tydelig, sier Snoen.

Mindre forsonende tone

Obamas tale for fire år siden ble hyllet av flere norske og utenlandske eksperter, som blant annet trakk frem hans forsonende retororikk og lovnader om en «utstrakt hånd» til dem som er «villige til å åpne knyttneven». Her kan du lese hele talen han holdt i 2009:Her er Obamas tale på norsk

Slike fraser serverer han neppe i kveld.

— I hans tale for fire år siden tok han til orde for samarbeid og forsoning, med en sterk appell om å stå sammen som nasjon og ikke henfalle til partipolitisk småkrangling. På det området har han jo ikke lykkes i sin første presidentperiode, så årets tale vil nok bære preg av klarere linjer, tror Melby.

Ekspertene trekker frem at Obamas, tross flere berømte og kritikerroste taler, har tilgode å vise hvilken politikk han i praksis står for og fører. Det kan kveldens tale endre på, håper Melby.

— Manges frustrasjon med Obama bunner i at han har holdt flere glimrende taler, men at han ikke lever opp til dem i hverdagen eller gir et klart svar på hvem han er politisk. Denne talen kan han bruke til å svare på dette, sier han.

— Nå kan vi endelig få en tale der Obama i klartekst forteller hvem han er. Så får vi se i ettermiddag om han lever opp til dette, eller om talen vil være glemt i løpet av noen dager.