Da al-Qaida-lederen til slutt ble drept, skjedde det ikke i en hule mellom Pakistan og Afghanistan. Gjemmestedet viste seg å være en luksusvilla i byen Abbottabad.

— At han skulle ha skjult seg der uten at hæren og etterretningstjenesten ISI visste om det, er helt usannsynlig, sier professor Tor Halfdan Aase ved Universitetet i Bergen

Årsaken er at noen av hærens viktigste anlegg ligger i Abbottabad. Ett av dem er krigsskolen Pakistan Military Academy (PMA), hvor mange av landets øverste offiserer er utdannet.

Besøk av hærsjefen

Det er ikke mer enn halvannen uke siden den pakistanske hærsjefen talte ved skolen og skrøt av at militæret hadde nedkjempet ekstreme islamister med bånd til al-Qaida og Taliban.

Uttalelsen ble møtt med skepsis i USA, som flere ganger tidligere har beskyldt pakistanske etterretningsfolk for å støtte terrorister.

USAs forsvarssjef Mike Mullen rettet pekefingeren mot den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI så sent som for et par uker siden.

Høye murer

I tillegg til krigsskolen er soldater fra tre ulike regimenter stasjonert i Abbottabad, som ligger et par timers kjøretur unna hovedstaden Islamabad.

Villaen hvor bin Laden ble funnet og drept, er omgitt av høye murer og piggtråd. En lokal innbygger sier til avisen New York Times at eiendommen nærmest ligger kloss inntil militærakademiet.

Tor Halfdan Aase holder muligheten åpen for at også Pakistans politiske ledere kan ha visst hvor bin Laden skjulte seg.

Vanskelig balanse

— Og hvis de ikke visste det, så tyder det på at de ikke har full kontroll over sin egne væpnede styrker, sier Aase.

Han peker på at ekstremistiske grupper har forholdsvis stor oppslutning i Pakistan, og at landets ledere må ta hensyn til det.

I praksis balanserer de på en knivsegg for å møte kravene både fra moderate og fundamentalistiske deler av befolkningen.

Hyller aksjonen

Offisielt er Pakistan en viktig alliert av USA og Vesten i kampen mot terrorisme. Landets statsminister Yusuf Raza Gilani hyller likvideringen av bin Laden som en seier i Pakistans egen kamp for å få bukt med ekstremisme.

– Vi vil ikke tillate at vår jord brukes for å begå terror mot noe land, og jeg mener derfor det er en stor seier, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Flere analytikere tviler imidlertid på de pakistanske uttalelsene. Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høgskole sier han er overbevist om at pakistansk etterretning har holdt bin Laden skjult, ifølge Stavanger Aftenblad.

– For tidlig å si

Mens noen eksperter tror sikkerhetstjenesten ISI må ha visst hvor bin Laden befant seg, så mener andre at det ikke er mulig å si noe sikkert om dette foreløpig.

– Det er for tidlig å trekke noen slutninger om at dette betyr at deler av den pakistanske etterretningstjenesten har spilt en dobbeltrolle her og vært involvert i å beskytte al-Qaida, sier seniorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Tause myndigheter

Tor Halfdan Aase mener på sin side at USA kan ha presset pakistanske ledere til å godta aksjonen mot bin Laden. Det ville vært vanskelig for amerikanerne å gjennomføre operasjonen helt uten støtte fra Pakistan, tror professoren.

Pakistanske myndigheter har så langt ikke ønsket å si om de deltok i mandagens historiske operasjon i garnisonsbyen Abbottabad. sy5ccaa6Al-Qaida-lederen Osama bin Laden ble drept i nærheten av Pakistans viktigste krigsskole.

PROFESSOR: Tor Halfdan Aase ved Universitetet i Bergen.
KIM E. ANDREASSEN, ARKIV