— Utenriksministeren sa selv at han trodde det ville bli vanskelig å oppnå våpenhvile på denne turen, sa talsmann for Det hvite hus, Ari Fleischer, etter at Powell tirsdag kunngjorde at han ville forlate Israel og de palestinske områdene etter et møte med Yasser Arafat onsdag.

Powell mente tirsdag at han hadde gjort fremskritt under møtene han har hatt i Midtøsten, og Det hvite hus understreker at det gjenstår et par møter med nye muligheter før Powell reiser vekk.

Vil ikke gi detaljer

— Vi gjør fremskritt, og jeg ser frem til å komme videre de neste 24 timene. Men jeg vil ikke gå i detaljer om hva jeg kan oppnå eller ikke oppnå, sa Powell i Jerusalem. Den amerikanske utenriksministeren vil avholde en pressekonferanse før han drar onsdag.

Arabiske land viste tirsdag liten forståelse for statsminister Ariel Sharons forslag om en regional fredskonferanse, og palestinerne var uenige i Powells karakteristikk av situasjonen:

— Powell har tilbrakt mer enn en uke i regionen uten at det har skjedd noe som helst, sa Arafat i et intervju med tunisisk fjernsyn. Arafat oppfordret arabiske land til å handle for å tvinge frem en israelsk tilbaketrekning.

Betingelser til bistand

President George W. Bush fornyet tirsdag fritaket som tillater amerikansk økonomisk bistand til den palestinske selvstyremyndigheten og gir PLO rett til å ha kontorer i Washington. Fornyelsen gjelder for seks nye måneder. Bush begrunner sin avgjørelse med at den er nødvendig for å ivareta USAs nasjonale sikkerhet.

Samtidig kunngjorde Bush-administrasjonen at fremtidig hjelp fra USA til palestinerne er avhengig av en effektiv bekjempelse av terrorisme. En antiterrorlov fra 1987 krever at presidenten hver sjette måned må ta den amerikanske bistanden til palestinerne opp til vurdering.

(NTB)

GOD TONE: Israels statsminister Ariel Sharon og USAs utenriksminister Colin Powell møttes i går.
FOTO: REUTERS