Jubelen sto ikke akkurat i taket i Brussel, Paris, London og Berlin da valgresultatene fra Serbia begynte å tikke inn natt til i går. Det var likevel lettelse og håp å spore hos statslederne – til tross for at de ytterliggående nasjonalistene i SRS ble største parti i parlamentet. Årsaken til optimismen var utsiktene til at de andre store partiene kanskje går sammen i regjering; sentrumsliberale DS, nasjonalkonservative DSS og liberale G17+.

Med nasjonalistene trygt plassert på utsiden av regjeringskontorene, er håpet at det også blir lettere å få Beograd til å gi slipp på Kosovo.

Valgt inn i parlamentet

Men en av de ledende figurene på serbisk side i forhandlingene om Kosovo, sykehusdirektør og DSS-politiker Marko Jaksic, avviser en slik analyse.

– Det vil være helt uakseptabelt for Serbia å gi opp Kosovo i bytte mot EU-medlemskap, sier Jaksic – som altså tilhører ett av de mer moderate partiene.

Selv må han trolig bytte ut legestolen ved sykehuset i Mitrovica med parlementarikerbenken i Beograd. Alt tydet i går på at han var valgt inn i parlamentet for DSS, statsminister Vojislav Kostunicas parti.

Jaksic er av de mest markante og populære kosovoserbiske politikerne, og var også med i den serbiske delegasjonen som forhandlet med kosovoalbanerne i Wien før jul, under ledelse av den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari. Forhandlingene brøt sammen.

– Har sterk rygg

– Det blir vesten som må velge hva som er viktigst; Kosovo eller Serbia, sier Jaksic, som er kjent som en hardliner i Kosovo-spørsmålet.

Men også statsministeren drev hard valgkamp på at Kosovo ikke må få noen form for selvstendighet.

– Jeg kjenner Kostunica. Og som ortoped kan jeg si at han har sterk nok rygg til å stå imot presset fra vesten, sier legen.

Det er også verdt å merke seg at nasjonalistene i SRS, som har dominert fullstendig i de serbiske områdene i Kosovo, denne gangen gjorde et mye dårligere valg her, mens DSS hadde framgang. Det tyder på at mange kosovoserbere deler Jaksics analyse om at statsministeren er til å stole på.

Ros til norsk diplomat

Ifølge Jaksic vil alt annet enn full serbisk suverenitet over Kosovo bli avvist.

– De kan få sin egen politistyrke, egne domstoler og eget utdanningssystem, altså fullt selvstyre. Men forsvar og utenrikspolitikk må ligge under Serbia, slår han fast.

Politikeren feller en hard dom over Martti Ahtisaari, som fredag legger fram sin rapport for hvordan Kosovo-spørsmålet bør løses.

– Det var ingen forhandlinger. Han hadde bestemt seg på forhånd for hva som skulle bli utfallet: Selvstendighet for Kosovo. Han hadde lyttet til ønskene fra USA og store EU-land, sier Jaksic.

Han mener Ahtisaari også helt ignorerte rådene fra den norske diplomaten Kai Eide, som i fjor laget en forberedende rapport for FN.

– Eide viste mye større forståelse for de serbiske synspunktene, sier Jaksic.

Håper på Kina og Russland

USA har lenge ment at Kosovo bør bli selvstendige. Det er ventet at Ahtisaari vil åpne for dette, i alle fall på sikt. Det vil bli strenge krav om selvstyre for den serbiske minoriteten, beskyttelse av kirker og klostre, og lovnader om at vestlige land fortsatt skal ha militære styrker på plass i lang tid.

Det blir FNs sikkerhetsråd som får det siste ordet. Jaksic tror selvstendighetslinjen vil bli stanset her til våren, av Russland og Kina. Det vil være høyst uvanlig av FN å frata en stat deler av dens territorium, mot statens vilje.

– Jeg tror ikke Russland eller Kina vil være interessert i å åpne for en slik praksis. De har sine egne urolige regioner som ønsker selvstendighet, sier Jaksic.

Og dersom kosovoalbanerne tar saken i egne hender og løsriver seg uansett, slik mange tror da vil skje?

– Da kan Serbia rydde opp. Det har vi erfaring med. Så sparer vi NATOs KFOR-styrker for mye lidelse, sier Marko Jaksic.