Frykten for at USA er utsatt for et biologisk angrep økte i går ytterligere da president George W. Bush opplyste at et brev til senatets majoritetsleder Tom Daschle inneholdt miltbrann-bakterien (anthrax). Brevet ble laboratorietestet og ansatte ved Daschles kontor som var i kontakt med det fikk behandling.

Bush sa til reportere utenfor Det hvite hus at «det kan være en mulig forbindelse» mellom bin Laden og serien av miltbrann-tilfeller som nå er oppdaget i tre amerikanske stater (Florida, New York og Nevada).

FBI opplyste i går at det er en klar forbindelse mellom terroristene som kapret flyene den 11. september og miltbrann-utbruddene i Florida. To av kaprerne leiet i sommer en leilighet av konen til Bob Stevens, billedredaktøren i tabloidavisen Sun som døde etter å ha pustet inn anthrax-bakterien.

Neppe brev

Mange amerikanske terroreksperter tviler ifølge avisen Christian Science Monitor på at Osama bin Ladens nettverk al-Quaida står bak miltbrann-terroren.

— Bin Laden liker store, dramatiske hendelser. Miltbrann-tilfellene får riktignok stor medieoppmerksomhet og har uhyggelig effekt psykologisk. Men de har ikke helt det samme trøkket som har kjennetegnet al-Quaidas aksjoner de siste tre årene, sier Jason Pate, leder for et terrorismeprosjekt ved Montery Institute i California.

Han reagerer på at anthrax-bakterien er spredt gjennom brev.

— Bin Ladens mål ser ut til å være å skade så mange mennesker som mulig. Jeg tror ikke at hans nettverk ville skrive brev. Folk ville bli mystisk syke med miltbrann uten noen åpenbar smittekilde, sier Pate til Christian Science Monitor.

Unabomberen

Mange eksperter mener at det er mer sannsynlig at en person som den beryktete unabomberen Theodore John Kaczynski står bak miltbrann-spredningen. Kaczynski ble arrestert i 1996 etter å ha terrorisert USA med bomber som han sendte i pakker og brev. Han var en sosialt mistilpasset mann som utelukkende var opptatt av sitt fag, matematikk. Han gjorde lynkarriere akademisk og trakk seg så tilbake og levde som eremitt i Montana. Her lagde han med enkle midler bomber som tok livet av 3 og skadet 23 mennesker.

Ekspertene påpeker at det i de siste årene har vært hundrevis av miltbrann-tilfeller i USA som har vist seg å være en bløff. De siste utbruddene kan tyde på at personer eller grupper som stod bak falske alarmer er blitt inspirert av terrorangrepet den 11. september og har bestemt seg for å gjøre alvor av trusselen.

Beslektet ?

Amerikanske helsemyndigheter undersøker nå om miltbrann-bakteriene fra Florida, New York og Florida er beslektet og kommer fra samme kilde. Resultatene er ventet om kort tid.

Bakterien som drepte billedredaktøren i Sun var ifølge de første meldingene femti år gammel og kom fra et bakteriologisk lager i Iowa. Et brev til Microsoft-selskapets kontor i Reno, Nevada som inneholdt bakteriesporer, kom fra Malaysia. Det knyttes stor spenning til om disse tilfellene er beslektet.

Falske alarmer

Det ble i går slått miltbrann-alarm en rekke steder i verden. De fleste tilfellene viste seg å være falske alarmer. I Australia ble både britiske og amerikanske konsulater stengt og de ansatte ble spylt med renseveske.

Miltbrann-frykten nådde også Skandinavia. I Danmark slo et reiseforsikringsselskap alarm etter at det mottok et brev fra et land som selskapet ikke har forretningsforbindelse med. I Norge mottok Levanger og Verdal kommune mystiske brev som mottakerne fryktet inneholdt miltbrann-bakterier. Brevene ble levert til politiet og blir undersøkt.