Mandag kveld landet toåringens mormor i Santa Cruz, og dro videre til Cochabamba, hvor hennes 21 år gamle datter og 2 år gamle barnebarn sitter fengslet. Mormoren fikk tirsdag formiddag besøke de to i fengselet, opplyser 21-åringens advokat Marius Dietrichson til NTB.

Trenger godkjennelser

Det er mormoren som skal ta med seg toåringen hjem til Norge. Utenriksdepartementets (UD) utsending i Bolivia, Kjell Olav Haugen, ville tirsdag ikke si noe om hvor lang tid det vil ta å få jenta ut av fengselet, annet enn at han trodde det ville ta tid.

Ifølge Marius Dietrichson vil det imidlertid trolig ikke ta mer enn to til tre uker.

– I forhold til de signalene vi har fått, tror jeg ikke det vil ta lengre tid, sier han.

Kjell Olav Haugen forteller at UD nå jobber med å få alle godkjennelsene fra de regionale myndighetene for å kunne få ut jenta.

– Dette gjelder immigrasjonsmyndighetene, politiet, statsadvokaten og påtalemyndigheten regionalt. Vi jobber for å få de rette stemplene på de rette papirene, sier Haugen, som er sendt fra den norske ambassaden i Buenos Aires for å bistå med å få barnet ut av fengselet.

Fengslet sammen

Toåringen sitter i kvinnefengselet i Cochabamba sammen med sin 21 år gamle mor, som er siktet for å ha forsøkt å smugle til sammen 22,5 kilo kokain sammen med to andre norske kvinner på henholdsvis 18 og 17 år. Kvinnene ble pågrepet på flyplassen i byen for rundt to uker siden.

De tre kvinnene hevder at de er uskyldige. I helgen ble kvinnens anke om å bli løslatt under etterforskningen avslått. Nå sitter de tre i kvinnefengselet på ubestemt tid.

Advokat Marius Dietrichson, som bistår 21-åringen fra Norge, forteller at han jobber for å finne en ny forsvarer til kvinnen.

– Vår vurdering er at han ikke ubetinget taler hennes sak, og at hun vil være tjent med å bytte forsvarer, sier Dietrichson.

Kritisk til advokat

21-åringen blir representert av advokaten Williams Espinoza Cassia, som ifølge Dagbladet klarte å kapre saken fra de to opprinnelige oppnevnte advokatene.

Marius Dietrichson sier han er skeptisk til Espinoza Cassia av flere grunner.

– En ting er at jeg mener det er uheldig at han befinner seg i Santa Cruz, ti timer unna Cochabamba. Jeg mener hun bør ha en lokal advokat. En annen ting er at han har skapt tvil om han ubetinget taler hennes interesser. Han har blant hatt et utfall mot henne, hvor han har antydet at hun vet mer enn de to andre jentene fordi hun er den eneste av dem som snakker spansk, forteller Dietrichson.

Han sier at han vurderer å dra ned til Bolivia selv, hvis ikke advokatsituasjonen løser seg snarlig.