Bolighus i landsbyen Olympia sto søndag ettermiddag i brann. Strømmen ble kuttet, og flammene hadde nådd museet som ligger foran Zevs-tempelet, ifølge gresk politi. Men ved sekstiden søndag kveld opplyste myndighetene at brannen i Olympia var brakt under kontroll.

– Det nye, arkeologiske museet er reddet. Flammene nådde ikke Oldtidens Olympia, sa departementsråd Kristos Zahopoulos til nyhetsbyrået AFP.

– Brannslukkingssystemet fungerte.

Tidligere hadde en lokal innbygger beskrevet et inferno.

– Det er et helvete her, sa innbyggeren Kostas Ladas. Han fortalte at brannen hadde rykket fram nærmere to kilometer i løpet av tre minutter.

Ungdommer omkom

Tallet på omkomne var søndag kveld oppgitt til minst 57. Nyhetsbyrået DPA opererte med minst 59 omkomne og over 100 skadde. Bare på den vestlige delen av Peloponnes skal over 3.000 mennesker ha blitt husløse.

De økte dødstallene skyldes spesielt at fem ungdommer omkom i en ny brann på øya Evvia. De forsøkte med egne krefter å hindre landsbyen deres å bli flammenes rov, men mislyktes. To ungdommer ble skadd og har fått alvorlige brannsår, melder DPA.

Sykehus fylles av pasienter som behandles for brannsår og pustevansker. Flammene har slukt hele landsbyer.

Også i det sentrale Hellas flammet nye branner opp. Landets viktigste jernbanestrekning mellom Aten og Tessaloniki i nordvest måtte søndag stenge på grunn av skogbrann.

Internasjonal hjelp

Omfattende hjelp er på vei til Hellas fra mange europeiske land ved Middelhavet og EU-land. Også Norge bidrar med et brannhelikopter, som søndag formiddag lettet fra Trondheim Lufthavn Værnes med et mannskap på fire for å delta i slukningsarbeidet.

– Helikopteret er på vei sørover og skal etter planen være i Hellas på tirsdag. Vi kan ikke fly om natta, så det vil ta litt tid, opplyser flytekniker Per Otto Leth-Olsen i Helitrans, som UD har leid helikopteret fra. Helikopteret kan være operasjonelt fra tirsdag, og det vil være opp til greske myndigheter hvor det skal settes inn.

Ifølge det greske utenriksdepartementet har Hellas fått løfter om 14 brannfly og 10 helikoptre fra en rekke europeiske land. Også USA vurderer å sende hjelp.

Verste på 150 år

Skogbrannene er de verste som har rammet Hellas på over 150 år, målt i antall døde, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Lørdag erklærte statsminister Kostas Karamanlis unntakstilstand. Håpet var å kanalisere så mye hjelp som mulig til de brannherjede områdene.

Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD sier til NTB søndag kveld at UD fortsatt ikke har fått meldinger om nordmenn som er blitt direkte berørt eller trenger hjelp på grunn av brannene.

Toya Sæter, Lilleput Reisers representant på Peloponnes, sier på telefon til NTB at gjestene er bekymret, men ikke i noen akutt fare. Brannene ved Olympia er 200 kilometer unna. De skal sende første fly til Norge neste lørdag.

– Det ser ut som det jobbes effektivt her, sier Sæter, men understreker at det er en subjektiv vurdering. Lilleput Reiser har 180 gjester i området, mens Apollo har 59.

Fortsatt hete

Værmeldingene for området tyder ikke på at Hellas kan vente seg regn som kunne gjøre slutt på brannene. Ifølge den tyske værtjenesten DWD vil temperaturen i Hellas de neste dagene fortsatt ligge over 30 grader.

– At så mange branner bryter ut i så mange deler av landet på samme tid, kan ikke være tilfeldig, sa den greske statsministeren lørdag.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å finne de ansvarlige og straffe dem.

Regjeringen lover belønninger på mellom 100.000 og 1 million euro for tips som fører til at brannstiftere blir tatt. Mange greske politikere anklager tomtespekulanter for brannkatastrofen.

Siden fredag er ti personer blitt anholdt, mistenkt for brannstiftelse. Blant dem er en 65 år gammel mann og en eldre kvinne. Av sju som satt i avhør lørdag, ble tre varetektsfengslet søndag. Men i alle tilfellene dreide det seg om å ha forårsaket brann ved uaktsomhet og ikke med overlegg.

RØYKLAGT: Dette satelittbildet ble sendt ut fra NASA lørdag. Det viser tydelig røyken som stiger opp fra de enorme skogbrannene i Hellas.
REUTERS/Vassilis Lolos/SCANPIX
STORBRANN: Flammene sluker store skogområder nær landsbyen Krounoi sør i Peloponnes i Hellas.
JOHN KOLESIDIS