— Det er ekstremt usannsynlig at han handlet helt på egen hånd. Andre har støttet ham. Han kan også ha hatt støtte fra utlandet, enten fra en organisasjon eller fra en gruppe individer, sier Ranstorp til NTB.

— Ingen gjør noe slikt alene. Det er for mange komponenter, for mange elementer. Jeg vil bli veldig overrasket dersom han ikke hadde hjelp fra andre, sier han.

Overvåket

Ranstorp har forsket på terrorisme og militante islamister de siste 20 årene og er i dag forskningssjef ved senteret for asymmetriske trusler og terrorstudier ved den svenske Försvarshögskolan.

Svensk sikkerhetspoliti har god oversikt over miljøene som kan tenkes å gjennomføre slike aksjoner, mener han.

— Dette er en mann som Säpo ganske sikkert har hatt i kikkerten, sier Ranstorp, som er dypt bekymret over at Sverige og Norden lørdag etter alt å dømme opplevde sin første selvmordsbomber.

— Det er ekstremt urovekkende at noe slikt skjer her, sier han.

— Vi visste at det var et økt trusselbilde i forbindelse med julehandelen og jula, men dette kom likevel overraskende, trolig også på Säpo, sier Ranstorp.

Varslet

At gjerningsmannen tilsynelatende varslet aksjonen på forhånd, gjennom en e-post til det svenske sikkerhetspolitiet og til nyhetsbyrået TT, er uvanlig.

— Det viser først og fremst at han ville forklare hva dette handlet om. Vanligvis skjer dette i form av kunngjøringer som spres i ettertid, mens denne ble sendt ut få minutter før han sprengte seg i lufta, sier Ranstorp.

— Det skulle ikke forundre meg om det også kommer til å dukke opp en video som forklarer ytterligere hva dette dreier seg om, sier han.

Ikke mange

Ranstorp tør ikke gjette på hvem som sto bak lørdagens aksjon i sentrum av Stockholm, ut over at alle spor peker i retning av et militant, islamistisk miljø.

Dette er miljøer både Säpo og Ranstorp lenge har hold under oppsikt, og den svenske terrorforskeren tror ikke antallet ytterliggående islamister har økt de siste årene.

— De er ikke veldig mange, men de er mange nok til at slikt kan skje. Säpo har ganske god kontroll på disse individene, og svært god kontroll på dem som regnes som ekstra farlige, sier Ranstorp.