Mladic skal avhøres fredag ettermiddag, opplyser Bruno Vekaric, talsmann for statsadvokatembetet i Beograd til Serbias rikskringkasting RTS.

Utlevering av Mladic til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag vil senest finne sted i løpet av en uke, opplyser Vekaric.

— God vurdering

Talsmannen motsier vitner som har beskrevet Mladic som en demenspreget og syk, gammel mann med begrenset tilregnelighet. Dette har bare vært en del av 69-åringens forsvarstaktikk, ifølge statsadvokatembetets talsmann.

Han sier han har opplevd Mladic som en mann med svært god vurdering av sin egen situasjon og som deltar aktivt i rettsprosessen.Mladic har vært ettersøkt internasjonalt og siktet for folkemord og andre krigsforbrytelser siden juli 1995. Han vil etter en juridisk prosess i Serbia etter all sannsynlighet bli utlevert til ICTY om kort tid.

Sov

Aviser i Beograd skriver fredag at Mladic sov da han ble tatt av sikkerhetsstyrker tidlig torsdag morgen.

Det var ingen tegn til noen omfattende livvaktstyrke, og Mladic hadde verken mobiltelefon eller laptop lett tilgjengelig.

Huset der han ble arrestert, tilhører onkelen Branislav Mladic. Det beskrives som «et typisk bondehus». Huset har tidligere vært gjennomsøkt av serbiske sikkerhetsstyrker flere ganger.Det er bare to uker siden Mladic kom til huset og landsbyen Lazarevo. Før det oppholdt han seg i nærheten av Beograd. Ifølge avisene har serbiske sikkerhetsorganisasjoner hatt god innsikt i at Mladic hyppig skiftet skjulested.

Avviser

Serbias president, Boris Tadic, avviser i en kommentar at den serbiske regjeringen skal ha visst hvor Mladic oppholder seg i årevis, slik flere kommentatorer hevder både i Serbia og utenlands.

— La meg bruke ganske udiplomatiske vendinger. Det er det rene sludder, sier Tadic til den amerikanske TV-kanalen CNN.

Tadic sier han ikke vet nøyaktig hvem som har beskyttet Mladic. Men han sier han tror det var medlemmer av den serbiske hæren i begynnelsen, senere bare familiemedlemmer.