Det anslår EU-ekspert. Jagland selv er sterk i troen.

Jagland møtte onsdag en håndfull internasjonale journalister i Brussel for å fortelle om sine vyer for Europarådet.

– Jeg vil gjøre Europarådet mer synlig. Nøkkelordet er relevans, sa Jagland, og la fram sine tanker om reform av den til tider oversette organisasjonen.

Jaglands valgkamp står imidlertid i skyggen av sommerens øvrige valg på europeisk nivå, som helgens EU-parlamentsvalg og utpekingen av en ny EU-kommisjon.

Liten bevissthet

– Europarådet er mindre, jeg vil si langt mindre, i folks bevissthet, sier direktør Antonio Missiroli ved tankesmia European Policy Center til NTB.

Han tror imidlertid valgkampen mellom Jagland og Polens tidligere statsminister Wlodzimierz Cimoszewicz kan bli tungt påvirket av interne EU-prosesser. Europarådet har 47 medlemsland, og dermed har de 27 EU-landene stor makt.

– Polen har en kandidat til vervet som president i EU-parlamentet, Jerzy Buzek, påpeker Missiroli, og anslår at Cimoszewicz' sjanser vil øke drastisk hvis Buzek ikke når fram.

Dette vil trolig bli klart på EUs sommertoppmøte 18.–19. juni, få dager før Europarådets parlamentarikere etter planen skal velge generalsekretær 23. juni.

– Etter EU-toppmøtet kan kanskje noen land påpeke at det er nok en toppjobb som skal fylles og bruke den for å sikre den geografiske balansen. Det vil ikke overraske meg, sier Missiroli.

Motsatt kan Jagland få vind i seilene hvis Buzek blir EU-president.

– Det er vanskelig å si akkurat hvilken effekt fordelingen av EU-posisjonene får for Europarådet, sier Missiroli.

Kan bli avlyst

Samtidig kan en pågående strid mellom Europarådets parlamentarikere og medlemslandenes utenriksministre føre til at parlamentarikere kan komme til å nekte å avholde valget som planlagt. Et flertall av parlamentarikerne er forbannet over at Ministerrådet fjernet to av deres representanter fra kandidatlisten tidligere i år.

Skulle valget bli avlyst, vil trolig ikke et nytt valg kunne bli holdt før i oktober, noe Missiroli tror Jagland har alt å tape på.

EPC-direktøren tror det da vil dukke opp nye konkurrenter fra EU-land, til tross for at «påmeldingsfristen» til valget for lengst er gått ut.

– Noen EU-land kan komme til å kompensere andre som ikke nådde opp i EUs prosesser med å få fram en ny kandidat som plaster på såret, tror Missiroli.

– En bragd

Jagland selv tror imidlertid valget vil gå som planlagt.

– Det er kommet i gang en dialog om det nå, og jeg håper spørsmålet legger seg, sier han til NTB.

Etter å ha besøkt nesten samtlige av Europarådets 47 medlemsland er han styrket i troen på valgseier.

– Klarer vi det, så er det nesten en bragd. Det er en vanskelig prosess med så mange parlamentarikere, så mange partier, fra så mange land og regjeringer, sier Jagland.