— Og vet dere hva; nordmennene drikker kaffe uten sukker!

Vi har stanset i landsbyen Furnicosi, 150 kilometer fra Bucuresti, og snakker med Dumitru Moise (55) som selger brød i veikanten. Vi vil høre med ham om utviklingen i Romania og utsiktene til EU-medlemskap.

Men han finner fort ut at vi er fra Norge, og begynner i stedet å foredra for en stadig voksende forsamling om Lillehammer, Oslo, Stavanger og alle andre norske steder han har vært i sitt liv som trailersjåfør.

Han holder etter hvert over 100 mennesker i ånde med til dels tvilsomme utlegninger om hvor hardt nordmenn arbeider, hvor snille vi er og hvor flinke vi er til å bake brød.

Men det er ikke før Moise forteller om våre kaffevaner, det virkelig går et gisp gjennom forsamlingen. Kaffe uten sukker? Virkelig?

Etter dette som et naturlig crescendo, får vi omsider spurt ham litt om Romania og EU.

— Det går vel litt bedre her i landet nå. Det har vært hardt, men jeg tror mange føler det litt lettere etter hvert, sier Moise.

EU er han, som nesten alle rumenere, veldig for.

— Å gå inn i EU vil være stort for Romania. Jeg vet ikke om vi er gode nok til å konkurrere, men det blir i alle fall mer lov og rettferdighet i Romania. Det blir ikke like lett for dem å stjele, Dumitru Moise.

Og med «dem» mener han eliten, oftest folk med fortid i kommunisttidens hemmelige politi Securitate, som grafset til seg verdiene under privatiseringsbølgen først på nittitallet og som driver med korrupsjon i offentlige maktposisjoner. For mange vanlige rumenere er EU en fin ting, ikke minst ut et håp om at landets egen elite skal holdes mer i ørene.