Etter at fire ministere har gått av på få dager, varsler Storbritannias statsminister Gordon Brown store omrokeringer i regjeringen. Samtidig øker kritikken mot ham innad i Labour, og mange briter venter i spenning på om Brown vil følge oppfordringene om å trekke seg og skrive ut nyvalg.

Kan overleve

– Han kan overleve dersom han bestemmer seg for det, mener Jan Erik Mustad, universitetslektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk.

– Det er nesten umulig å fjerne lederen for et parti som har flertall i Parlamentet, sier Mustad til NTB. Han forklarer at det for det første kreves at minst 20 prosent, eller 71 av Labours parlamentarikere, skriver under på et opprop der de krever hans avgang.

– I tillegg må man komme med en konkurrerende kandidat som vil stille mot ham. Og her ligger mye av problemet, for ingen tør å utfordre ham av frykt for å sette sin egen karriere på spill, sier Mustad.

Politisk spill

Det som nå utspiller seg bak døren til 10 Downing Street i London , er et politisk og taktisk spill av dimensjoner. Og det ifølge Mustad umulig å spå utfallet.

– Brown kan overleve til juni 2010 hvis han er så sta og bestemt som han har virket frem til nå. Eller han kan skrive ut nyvalg i morgen.

I KRISE: Gordon Brown gjennomlever skjebnedager.
STEFAN WERMUTH