Noe ser ut til å ha skjedd med Söta Bror de siste par dagene. Svært lenge våget de færreste å spå hvem av politikerne som ville trekke det lengste strået og få hånd om regjeringen. Men på meningsmålingene som ble offentliggjort i de store avisene lørdag hadde den borgerlige blokken plutselig fått en ledelse på tre-fire prosentpoeng.

Men meningsmålere har tatt feil før. Etter alt å dømme er hver tiende velger usikker like til selve valgdagen.

Det er først og fremst de konservative som nyter godt av medvinden. Det Folkpartiet har tapt — og det er merkbart etter dataskandalen - ser ut til å ha kommet Moderaterna og statsministerkandidat Fredrik Reinfeldt til gode.

Stillferdig og grå

De fire samarbeidspartiene har fremstått som en sammensveiset og offensiv gruppering, trass i betydelige forskjeller. En god del kjepphester er bundet fast. Moderatlederen Reinfeldt har en stor del av æren for dette samholdet.

Det er slett ikke lenge siden han var en ukjent herre for det store publikum i Sverige. Reinfeldt var ikke den man så lett la merke til. Han er en stillferdig, grå og noe forknytt skikkelse, men samtidig en vennlig og liketil kar.

Innad i sitt parti hadde han lenge vært omstridt og uglesett blant mange før han ble valgt til partileder for tre år siden, men samtidig har han hele tiden vært anerkjent som en flink og flittig ledertype.

Arvefienden Carl Bildt

En av hans arvefiender er tidligere statsminister Carl Bildt. Det skyldes at Reinfeldt skrev en bok etter valgnederlaget i 1994, der han svertet Bildt og hans politiske kurs ettertrykkelig. Bildt gikk i spinn og lot oppkomlingen stå skolerett for hele riksdagsgruppen. Det var en tøff opplevelse, for knapt noen av de tilstedeværende tok ham i forsvar. Like til Carl Bildt forlot svensk politikk for å bli mekler på Balkan var Reinfeldt utstøtt fra det gode selskap i partiet. Han var rett og slett et utskudd i manges øyne.

Men tiden arbeidet for siviløkonomen, for Moderaterna rotet det på alle måter til for seg, med elendig ledelse og et program som hang dårlig sammen. Valgresultatet i 2002 var så elendig at man måtte tilbake til 1973 for å finne maken. Moderaterna var i dyp krise. Men Reinfeldt spilte sine kort godt, og ble etter hvert rehabilitert. Det store flertallet innså omsider at de gamle knarkene måtte vike og gi rom for total fornyelse.

Nytt «arbeiderparti»?

Fredrik Reinfeldt nådde endelig toppen i partiet, og målbevisst har han i disse tre årene spilt kortene klokt. Partiet er fornyet, og fremstår i dag i en helt annen forfatning enn da han overtok. Uvenner og skeptikere kaller ham pragmatiker og en prinsippløs karrierejeger. Men det står ikke til å nekte for at mange har bitt på agnet når han omtaler sitt parti som «det nye arbeiderpartiet».

Kravet om skattelette står på langt nær så sentralt som det gjorde hos hans forgjengere. Derimot er det et overordnet mål å skaffe arbeid til flere. Han har på sett og vis rappet en av sosialdemokratenes hjertesaker, og taler samtidig vel om fagbevegelsen. Dens innflytelse, som trolig er minst like sterk i Sverige som i Norge, skal ikke rokkes, ifølge Reinfeldt.

Svak for sterke kvinner

Han har i politiske kretser langt på vei fremstått som en sosialliberaler. Derfor har mye av den tidligere så inngrodde skepsis mot Moderaterna i de andre partiene avtatt. Den første som tok konsekvensen av dette var Centerpartiets myndige leder Maud Olofsson. For et drøyt år siden inviterte hun både Reinfeldt og de andre partilederne på borgerlig side hjem til seg for å sondere muligheten for et regjeringssamarbeid. Det var et fruktbart middagsselskap.

Det hører med til historien, som et apropos, at Reinfeldt alltid har hatt en svakhet for sterke kvinner. Det gjelder ikke minst til hans egen mor, som driver eget konsulentfirma i lederutvikling. Hans kone, Filippa, er dessuten ordfører i storkommunen Täby utenfor Stockholm. Den markante og dyktige Maud Olofsson har på side lenge vært en av Reinfeldts fortrolige, trass i ulik partitilknytning. Da han fylte 40, var centerpartilederen den eneste utenfor familien som ble invitert til festen!

VENNLIG: Fredrik Reinfeldt er flink, vennlig men avmålt.
TRE VENNER: Göran Persson t.v. kan trøste seg med mye blomster. Her er han sammen med Miljöpartiets Maria Wetterstrand og Vänsterpartiets leder Lars Ohly.
ISKALDT: Forholdet mellom Fredrik Reinfeldt (t.v.) og statsminister Göran Persson har gjennom hele valgkampen vært iskaldt. Dette bildet er fra partilederdebatten i TV4 torsdag kveld