Wilmington, Delaware: Den pensjonerte politimannen Chuck Stirk kan ikke la være å trekke på smilebåndet når jeg spør hvordan det går med senatsvalget i Delaware.

— Det har du dratt helt hit fra Europa for å snakke om?, sier han. Det er ganske utrolig.

Delaware er den nest minste staten i USA, oppkalt etter en for lengst glemt engelsk adelsmann og i dag mest kjent for sine atlanterhavsstrender og sine nummerskilt med statens motto «the first state», fordi staten var den første som ratifiserte forfatningen i 1787.

Den type stat som normalt blir totalt oversett og glemt i amerikanske valg.

Men dette er ikke et normalt amerikansk valg. Tea Party-bevegelsen har snudd opp ned på valgkampen med sin energi og sine brokete kandidater, og ingen steder mer enn her i Delaware, hvor den kanskje aller mest brokete og fargerike kandidaten er kommet frem.

Christine O'Donnell heter kvinnen som med hjelp av Sarah Palin og Tea Party-bevegelsen midt i september skapte en politisk sensasjon ved å vinne den republikanske nominasjonen fra statens politiske veteran, Michael A. Castle, som sitter i Representantenes hus.

Hendene over dynen

41-årige O'Donnell er – selv i dette høyst uvanlige året – en veldig atypisk kandidat til Senatet, USA fornemste lovgivende forsamling.

Hun er stort sett uten inntekt – for 2009 og den passerte delen av 2010 har hun oppgitt omkring 32.000 kroner i inntekt – hun kan ikke betale lånet på huset, har løyet om sin utdanning og har til tider tilsynelatende bodd på valgkontoret, fordi hun ikke hadde andre steder å sove.

Jeg er ikke en heks

Christine O'Donnell i TV-reklame for seg selv

Hun har forgjeves prøvd å bli valgt flere ganger før, er motstander av abort – selv i tilfeller med voldtekt eller incest – og onani (SE VIDEO FRA YOUTUBE) og har sagt at hun som tenåring eksperimenterte med heksekunst. Hun tror ikke på evolusjon, som hun har kalt «en myte» og tviler på verdien av programmer mot AIDS.

Slike holdninger er sterk kost i en generelt svært moderat stat som Delaware, som før Joe Biden ble visepresident i 2009 var representert av ham i 36 år.

Som den demokratiske valgstrategen David Plouffe sa på et møte nylig, vet man at det er noe merkelig på ferde når en kandidats aller første TV-reklame starter med ordene «Jeg er ikke en heks», slik O'Donnells gjorde det.

Skader republikanerne

På den måten er det likevel ikke så rart at jeg er i Delaware og står i Wilmington, statens største by og snakker med Chuck om den politiske utviklingen.

Siden Christine O'Donnell vant primærvalget i september, har staten vært beleiret av journalister, og O'Donnell er blitt landskjent som Tea Party-bevegelsens nye ansikt.

Artikkelen fortsetter under bildet

The News Journal

SJOKKERT: Chris Coons ser forundret på sin rival Christine O'Donnell under TV-debatten.

CNN sendte debatten mellom henne og den demokratiske kandidaten Chris Coons live, denne uken var hun en av de utvalgte gjestene i ABCs prestisjefylte politiske søndagsprogram The Week, og det har vært portretter av henne i samtlige større medier. Selv president Obama la veien innom Delaware i forrige uke for å styrke Coons mot O'Donnell.

Hva er alt det med abort og onani, det er ganske underlig. Har vi virkelig ikke problemer nok å ta fatt i med krisen og alt?

Chuck Stirk, moderat republikaner som ikke vet hva han skal stemme nå

Men oppmerksomheten vekker ikke glede hos Chuck Stirk – tvert imot.

— Jeg skulle ønske vi hadde hatt en annen republikansk kandidat, sier han, og hans kone Sarah er enig. - Hva er alt det med abort og onani, det er ganske underlig. Har vi virkelig ikke problemer nok å ta fatt i med krisen og alt?

Som millioner av andre amerikanere har Chuck mistet jobben på grunn av krisen. Etter at han ble pensjonert fra politiet supplerte han inntekten som brannsjef på en General Motor-fabrikk i området. - Men den la ned i fjor, så det var nok det, sier 63-årige Stirk og titter ut over Christina-elven som går gjennom byen.

O'Donnells kandidatur setter moderate republikanere som Stirk i et vrient dilemma.

— Jeg vil helt sikkert ikke stemme for demokratene – de har ikke taklet krisen bra, sier han.

Men på den annen side kan han heller ikke helt få seg selv til å stemme på O'Donnell, som – som han sier – «ikke virker helt normal».

SE ALLE DE RARE TINGENE HUN HAR SAGT

Paret regner derfor med å stemme på en tredje, en kandidat fra den underskogen av politiske partier som finnes i USA, men som stort sett aldri blir valgt.

Demokratenes lykke

Den holdningen er demokratenes store lykke, og mye tyder på at familien Stirk langt fra er alene. Mens demokrater i resten av USA kjemper for sine politiske liv, leder den demokratiske kandidaten til Senatet, lokalpolitikeren Chris Coons, ifølge meningsmålingene med omkring 20 prosentpoeng.

En kjempeledelse, ikke minst i lys av at demokratene opprinnelig fryktet i en slik grad at de ville tape valget at Joe Bidens sønn, Joseph «Beau» Biden, som har vært justisminister i staten og var langt mer opplagt kandidat enn Coons, ikke turde stille.

Det var akkurat det den republikanske partistrategen Karl Rove fryktet da han på Fox News irriterte seg over O'Donnells seier og erklærte at en kvinne som sa så «skjøre ting», umulig kunne bli senator.

Mye tyder på at Rove hadde rett, men Tea Party-bevegelsens styrke i det republikanske partiet er i disse dager så stor at selv han – «hjernen bak Bush» raskt ble tvunget til å spise i seg sine ord. Tea Party-dronningen Sarah Palin, som har vært en av O'Donnells største støtter, oppfordret ham offentlig til å «ta seg sammen», og like etter erklærte Rove også sin støtte til O'Donnell.

Tross ledelse tar demokratene langt fra seieren for gitt. O'Donnell klarte seg etter manges mening godt i debatten mot Coons, og penger og støtte fra republikanske støtteorganisasjoner velter inn til hennes valgkampkasse.

Artikkelen fortsetter under bildet

Phil Mcauliffe

STØTTER COONS: Både president Obama og visepresident Joe Biden dro til Wilmington, Delaware for å støtte sin mann, Chris Coons.

I forrige uke var både president Barack Obama og visepresident Joe Biden av samme grunn i Wilmington for å støtte Coons og reise penger til hans valgkamp.

Og det er nødvendig, understreker Buccini Pollin, som arbeider som bygningsarbeider i Wilmington og støtter Chris Coons.

— Alt kan skje i år, virker det som. Hun (O'Donnell) kom ut av intet og plutselig er hun en stjerne. Så det er ikke lett å vite hvordan det går i valget, sier Pollin, der han står i hovedgaten i byens gamle distrikt sammen med et par hundre andre demokratiske tilhengere og håper å få et glimt av presidenten.

— Jeg håper han kan snu utviklingen. Det ser svart ut hvis folk som O'Donnell skal regjere landet.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN