Avgjørelsen om når valget skal gjennomføres, vil bli gjort kjent tirsdag, men valgkommisjonen har allerede sendt en anbefaling til regjeringen om at valget bør utsettes, opplyste Kanwar Dilshad i valgkommisjonen mandag.

– Vi har bedt om rapporter om situasjonen fra provinsmyndighetene og provinsenes valgkommisjoner. Rapportene vil nå fram hit i kveld, og vi kommer til å ta avgjørelsen i morgen, sa Dilshad ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Vil ha valg

Partiet til den drepte opposisjonslederen Benazir Bhutto ønsker ikke at valget på ny nasjonalforsamling skal utsettes.

– Vi er klare for valg og ønsker ingen utsettelse. Vi krever valg umiddelbart, den 8. januar, sier Shah Mahmood Qureshi fra Pakistans folkeparti PPP.

– Myndighetene burde holde seg til planen. Hvis regjeringen utsetter valget, vil vi innkalle til møte i sentralstyret for å avgjøre hva vi skal gjøre framover, fremholder Qureshi, som sitter i styret.

Også tidligere statsminister og opposisjonsleder Nawaz Sharif ønsker at valget gjennomføres som planlagt 8. januar.

– Ingen her ønsker at valget skal skje etter 8. januar, sa Sharif på en pressekonferanse i byen Lahore mandag.

Dropper boikott

Sharif bekreftet videre at han har gått bort fra sine tidligere planer om å boikotte valget. Men han gjentar kravet om at president Pervez Musharraf må gå av.

– Vi krever at han går av umiddelbart. Det kommer til å fjerne kaoset og uroen i landet, framholdt han.

En talsmann for partiet til Sharif sa tidligere mandag at en kort utsettelse av valget er akseptabel.

Krisemøte

Valgkommisjonen i Pakistan møttes mandag til krisemøte på grunn av uroen som har oppstått etter drapet på opposisjonsleder Benazir Bhutto. Valget skal etter planen holdes 8. januar.

– Det kommer helt sikkert til å bli utsatt minst fire uker, om ikke mer, sier en regjeringskilde.

– Det er helt utelukket at valget kommer til å bli holdt 8. januar på grunn av den utbredte uroen som har påvirket valgmedarbeidere og valgforberedelsene direkte, fortsetter regjeringskilden.

Ifølge pakistanske myndigheter er over 40 valglokaler i Sindh-provinsen blitt ødelagt i urolighetene de siste dagene.

– Valgarbeidet er blitt alvorlig forhindret, sier en ikke navngitt tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Sindh er provinsen hvor Bhutto nå er gravlagt, og det er også kjerneområdet for hennes parti PPP.

OPPRØR: Pakistan har vært preget av uro i dagene etter drapet på opposisjonsleder Benazir Bhutto. Her står en politimann ved siden av brennende dekk under en demonstrasjon i Rawalpindi søndag.
GORAN TOMASEVIC
VAKTHOLD: En soldat holder vakt ved kontorene til valgkommisjonen i Islamabad. Kommisjonen kommer til å kunngjøre tirsdag når den mener valget til ny nasjonalforsamling i landet kan holden.
FAISAL MAHMOOD