Lederen for det italienske senatet måtte mandag innrømme at han ikke har klart å samle nok støtte til en regjering som kan gjennomføre valgreformer og gi Italia et mer stabilt styresett.

– Jeg kunne ikke finne et tilstrekkelig flertall for en klar og entydig valgreform, sa Franco Marini. Deretter ga han beskjed om at han har gitt opp oppdraget han fikk av president Giorgio Napolitano om å forsøke å danne en overgangsregjering.

Det er nå opp til president Napolitano å avgjøre om nasjonalforsamlingen skal oppløses og om det skal skrives ut nyvalg.

Berlusconi sa nei

Tidligere på dagen sa opposisjonsleder Silvio Berlusconi kontant nei til å delta i en overgangsregjering. Den tidligere statsministeren leder landets største borgerlige parti, Forza Italia, og det vil ikke være mulig å danne en overgangsregjering uten hans støtte.

Regjeringen til sosialdemokraten Romano Prodi gikk nylig av etter å ha tapt et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen.

Siden har president Napolitano bedt senatets leder om å danne en regjering som kan sitte inntil Italias innviklede valglov er endret. Loven har fått skylden for at Italia har hatt hele 61 regjeringer etter annen verdenskrig.

Vil ha makt

Men Berlusconi ser trolig for seg en rask gjenerobring av makten og ønsker seg derfor nyvalg før valgloven reformeres.

– Vi håper og tror at etter disse samtalene så vil statsoverhodet skrive ut valg med det samme, fordi landet raskt trenger en effektiv regjering som kan løse landets alvorlige problemer, sier Berlusconi.

Han er den eneste statsministeren i Italia som har sittet hele femårsperioden ut i etterkrigstiden. Nyvalget kan bli holdt allerede i april.

MOTSTANDEREN: Opposisjonsleder Silvio Berlusconi stanset forsøket på å danne en overgangsregjering i Italia. Han vil i stedet ha nyvalg.
MAX ROSSI