Selv om enkelte latviere frykter at unionen vil komme til å overse interessene til det lille baltiske landet, tyder meningsmålingene i forkant av avstemningen på at alt annet enn et ja-flertall vil komme som en stor overraskelse.

De siste målingene viser nemlig at 50 prosent av velgerne er tilhengere av EU-medlemskap, mens 25 prosent er motstandere. Det betyr at 25 prosent fortsatt ikke har bestemt seg for hva de skal stemme, noe som betyr at ja-siden ikke kan innkassere seieren på forhånd.

Det er forventet en oppslutning på omkring 85 prosent, noe som er langt mer enn de 50 prosentene som er påkrevd for at avstemningen skal bli gyldig.

Latvia har 2,3 millioner innbyggere, og 1,3 millioner stemmeberettigete.

— Bygge bro

En tredel av befolkningen i Latvia er russere, og etnisitet er fortsatt et sensitivt tema i landet. Den store minoriteten kom til landet i Sovjet-tiden, og mange av russerne er motstandere av EU-medlemskap.

Den latviske presidenten Vaira Vike-Freiberga, selv en svoren EU-tilhenger, mener det lille landet ved Østersjøen kan bidra til å bygge bro mellom EU og Russland.

— Latvia kan bygge en bro mellom EU og Russland. Det gjelder særlig de russiskspråklige innbyggerne i Latvia. De har ikke bare sin språklige fordel, men også en psykologisk forståelse av det russiske samfunnet, mener Vike-Freiberga.

Fattig

Til tross for en rekke reformer i årene som er gått siden Latvia fikk sin uavhengighet fra Sovjetunionen i 1991, har landet fortsatt den laveste inntekten per innbygger av de ti landene som vil bli invitert inn i EU i mai neste år. Latvia kan imidlertid vise til en økonomisk vekst på gjennomsnittlig 5,1 prosent over de siste fem årene.

Latvia er det siste av de ti landene som holder folkeavstemning om EU-medlemskap, og så sent som sist søndag sa Latvias naboland Estland ja til å bli med i EU.

Tidligere har innbyggerne i Malta, Slovenia, Ungarn, Litauen, Slovakia, Polen og Tsjekkia sagt ja til å bli med i unionen.

Også Kypros er invitert inn, men landet skal ikke holde folkeavstemning.