— Dette er staten vi må vinne, det er her det skal avgjøres, sa Mitt Romney fredag kveld til en forsamling på over 20.000 iskalde supportere. De hadde ventet i timevis for å se republikanernes presidentkandidat her i West Chester, Ohio.

Dette er nå frontlinjen i den amerikanske valgkampen, og lokalbefolkningen blir minnet om det kontinuerlig.

Mange forteller at de blir oppringt mellom ti og tjue ganger for dagen fra kampanjene.

De får et ras av tekstmeldinger, e-poster og vanlig post, de blir oppsøkt av frivillige på gaten, på kjøpesenteret og i sitt eget hjem. De politiske annonsene er overalt, ikke bare på fjernsyn og radio. Selv når man fyller bensin er der en liten TV-skjerm på pumpen der Mitt Romney minner deg om hvor mye du nå må betale for å fylle tanken, og at det er Barak Obamas feil.

ROMNEYBAMA: Mitt Romney tar med seg Obamas budskap fra 2008 om forandring og samhold i de siste dagene i valgkampen. -Jeg kan bringe dere ekte forandring, sa han til tilhengere i Ohio i helgen.
MARITA AAREKOL

Håp og tro

Og i tillegg tramper altså politikerne selv på kryss og tvers i delstaten, som har 18 valgmenn og som begge presidentkandidater innrømmer at de vanskelig kan være foruten.

Romney hadde med seg hele kostebinderiet av nasjonale republikanske ledere, fra speaker John Boehner i Representantenes Hus til forrige valgs presidentkandidat John McCain til valgmøtet i Ohio. Én etter én kom de på scenen for å fortelle at seieren var nær – og sikker som banken. Romney selv glippet ved en anledning.

— Hvis jeg blir vinner... sa han, og korrigerte seg hurtig.

— Jeg mener når jeg vinner...

Supporterne klarte heller ikke å være skråsikre.

— Jeg tror han vinner. Jeg håper det, sa Angie Utrecht (47).

- Tror du eller håper du?

— Jeg håper vel. Det er så utrolig jevnt, og mannen min er pessimist. Han tror Obama tar det. Men jeg orker ikke tenke på alternativet. Fire nye år med Obama vil være en lidelse.

Kan Romney vinne?

Med bare et par dager igjen til valget, sier begge sider at de er sikre på seier tirsdag.

På de nasjonale målingene ligger de to helt likt. I de avgjørende vippestatene ser det imidlertid ut til at mannen til Angie har rett: President Barack Obama har beholdt en klar, om enn beskjeden, ledelse. Det gjør at New York Times Nate Silver, som bruker matematiske formler for å regne ut mulig valgutfall, nå mener at presidenten har en over 80 prosent sjanse for å vinne.

Hva må så til for at Romney skal kunne «stjele» valget? Flere faktorer kan spille en rolle:

**Demografi:** Hvis det bare var hvite menn som stemte, ville Mitt Romney vunnet dette valget med en solid margin. Men grunnfjellet i Obamas koalisjon av velgere består av kvinner, minoriteter og unge velgere. Dette er imidlertid også grupper med ustabil og lav valgdeltagelse. Dersom mange av dem ikke har tid, gidder eller kan stemme, kan dette fort bli en fordel for Romney.

F

**orhåndsstemmer:** Nesten 22 millioner amerikanere har stemt på forhånd, men denne gangen har republikanerne vært på hugget, og sørget for at også deres velgere har vært tidlig ute. Det gjør at Barack Obama ikke har en like klar fordel på dette feltet. På selve valgdagen regner mange eksperter med at flere republikanere vil stemme, blant annet fordi de er eldre, har bedre tid og har bedre tilgang til transport.

**Feil i målingene:** Mange på høyresiden har lenge hevdet at målingene er vektet feil. Målerne tar høyde for mange forskjellige forhold når de utarbeider resultater, for eksempel sannsynlig valgdeltagelse. De vekter også for den demografiske sammensetningen i befolkningen, fordi de som svarer på slike meningsmålinger ikke er et representativt utsnitt.

Fra Libya til Ohio

I de siste frenetiske dagene har også kandidatene kokt ned budskapet sitt til et par "talking points" som de hamrer løs på.

På valgmøtet i Ohio snakket alle talerne om angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya. Dette har vært en av høstens aller viktigste angrepssaker for høyresiden og for konservative medier som Fox News, og en sak som har hatt stor gjennomslagskraft blant konservative velgere – nesten alle Romney-velgere BT snakker med nevner denne hendelsen.

Romney velger imidlertid å holde en mer optimistisk tone, og har på mange måter stjålet Obamas budskap fra 2008 om optimisme, samhold og forandring. Han lar sine støttespillere stå for de skarpeste angrepene på motstanderen, og snakker nå om samarbeid med politiske motstandere og en lys fremtid.

Republikaneren forsikret de stivfrosne tilhengerne om at et bedre liv var like rundt hjørnet.

— Der finnes en dør til en bedre fremtid, sa Mitt Romney.

— Og døren er åpen.

KVINNER FOR ROMNEY: Det er ikke bare Obama som har drag på damene. Også «Women for Mitt» håper på «change».
MARITA AAREKOL