McCains seier tirsdag var den viktigste så langt i nominasjonskappløpet, og han har med dette sikret seg solid vind i ryggen foran valgene i over 20 delstater neste uke.

Les også: Ooops, Hillary...

– Det ble ikke noe valgskred, men seieren var søt likevel, sa McCain etter at resultatet var klart.

Peiling på amerikansk politikk? Prøv vår store valgkamp-quiz!

– Dette viser at jeg er den konservative lederen som kan forene partiet, sa senatoren videre.

Valgdagsmålinger viste at det særlig var stemmene fra eldre og velgere med latinamerikansk bakgrunn som sikret McCain seieren.

– Integritet – Jeg vil ha McCain som president på grunn av hans integritet, det er det ikke mange politikere som har. Det er også viktig at han er Vietnam-veteran, som meg, sier den pensjonerte brannmannen Fransisco Panela til NTB på McCains valgvake tirsdag kveld.

63-åringen, som var ikledd uniform, var en av mange krigsveteraner på valgvaken, der Florida-velgere av latinamerikansk avstamning hadde møtt mannsterkt fram.

– Seieren i dag er viktig men det er neste tirsdag som virkelig gjelder, sier Panel, som flyktet fra Cuba i 1962 og har bodd i Miami siden.

Klikk her for en større versjon av det interaktive kartet

Da vel rundt tre firedeler av stemmene var telt opp, hadde den konservative Arizona-senatoren fått 36 prosent av stemmene, mot 31 prosent til Romney.

Sjekk valgkalenderen.

Giuliani ute? Tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani og tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee havnet langt bak. Giulianis taktikk med å satse ensidig på Florida har dermed vært fullstendig feilslått.

Kilder i Giuliani-kampanjen opplyser at han kommer til å trekke seg fra presidentkappløpet og erklære sin støtte til McCain allerede onsdag. Etter at tapet var klart gratulerte han sin gode venn med seieren.

Mike Huckabee erklærte at han vil fortsette, til tross for at han havnet på fjerdeplass.

Florida er den mest folkerike staten som har avholdt primærvalg til nå. Vinneren i Florida får alle delstatens 57 delegater til republikanernes landsmøte til høsten, der presidentkandidaten formelt skal velges.

Registrerte republikanere Seieren i Florida var spesielt viktig for McCain fordi kun registrerte republikanere som kunne delta i valget. McCain vant New Hampshire og South Carolina mye på grunn av støtte fra velgere som anser seg som uavhengige. Vietnam-veteranen har slitt med å komme inn i varmen hos den konservative delen av partiet.

– Seieren i dag var veldig viktig. Jeg håper nå de såkalt konservative republikanerne har skjønt hva John McCain står for, fordi det skjer så mange ganger at han synspunkter blir fordreid av motstanderne og TV, sier Donald Clark (70) til NTB.

Hillary-seier Hillary Clinton vant en klar seier over Barack Obama i demokratenes valg i delstaten. Da 76 prosent av stemmene var telt opp lå hun an til vinne med 50 mot 33 prosent.

– Jeg er begeistret over å tilliten dere har gitt meg i dag, sa Hillary Clinton tirsdag kveld.

Men Hillarys seier er først og fremst symbolsk, fordi det ikke er noen delegater å hente. Årsaken er at Det demokratiske partiet har straffet delstaten fordi valgdatoen ble fremskutt.

Hvem blir den neste amerikanske presidenten? Diskutér her!

HANS DERYK
CARLOS BARRIA