Eva Plesner

Per Nyholm

Antall drepte amerikanere siden krigsutbruddet 20. mars ble onsdag oppgitt til 155 eller åtte flere enn antall drepte amerikanere i Golfkrigen i 1991. Koalisjonshærens øverstkommanderende, generalløytnant Ricardo Sanchez, sa på en pressekonferanse i Bagdad at tannavtrykk og røntgenbilder samt erklæringer fra fire ledere av Saddam Husseins Baath-regime bekreftet at den falne diktators sønner var blant de døde i Mosul. General Sanchez tilføyde advarende at han ikke kunne utelukke nye, blodige angrep på koalisjonshærens enheter.

Saddam på bånd?

Står det til en stemme som ble presentert som Saddam Husseins, vil flere vestlige ofre følge. Stemmen, overført onsdag av en satellittstasjon ved navn Al Arabija, minnet ifølge irakiske tilhørere om den forsvunne presidentens stemme.

— Jeg appellerer til deres militære ære. Kjemp mot fienden. Vi er i kontakt med våre stridskrefter, het det i opptaket som ifølge stasjonen ble tatt opp mandag, to dager før Udais og Qusais antatte død.

Nyheten om Uday og Qusay Husseins død utløste natt til onsdag mer enn to timers «festskyting» over den irakiske hovedstaden Bagdad. I begeistring over at amerikanerne endelig hadde fått has på diktatorens to forhatte sønner, tømte irakiske menn magasinene i sine forbudte håndvåpen mot himmelen over byen, som stort sett ligger i mørke om natten.

For noen endte «feiringen» med tragedie. Ifølge vakthavende kirurg på Al Kindy Hospitalet i Bagdad ble minst 25 såret og atskillige drept - blant dem en 12 år gammel gutt.

Bilder kan bli vist

Innomhus stimlet folk sammen foran tv-apparatene for å følge siste nytt om dødsfallene, og mange hadde problemer med å tro nyheten.

BBCs og CNNs formidling av amerikanernes offisielle bekreftelse av dødsfallene og identifikasjonen av Uday og Qusay Husseins lik, hjalp ikke særlig.

— Hvordan kan vi være sikre på at de virkelig er døde? De har jo syv liv! De har overlevd så mange attentater - hvorfor skulle det har lykkes å få has på dem nå? Vi vil se håndfaste beviser før vi tror det, sa en mann som i likhet med mange andre mente at de to døde burde stilles ut på tv.

I et åpenlyst forsøk på å berolige den irakiske offentlighet - som frykter at Saddam Hussein skal komme tilbake til makten - sa generalen at han snarest vil offentliggjøre de ugjendrivelige beviser på Udais og Qusais død.

Det er ingen tvil om at de to sønnene har vært inderlig foraktet og forhatt, men mange irakere understreker i samme åndedrag at de er lei av amerikanerne og deres massive tilstedeværelse i landet.

For mange irakere var gleden og lettelsen over Hussein-brødrenes død i blandet ergrelse over at diktatorens to forhatte sønner var sluppet for lett. Mannen på gaten hadde gjerne sett at de to mennene var blitt fanget i live, stilt for retten og straffet for sine ugjerninger.

10-årig drept

Huset i Mosul lå onsdag tilbake som bombetomt, bevoktet av amerikanske soldater og observert på avstand av nysgjerrige mosulier. Ifølge general Sanchez brukte amerikanerne 10 trådstyrte anti-pansermissiler. Deretter stormet de bygningen der de fant tre døde. En fjerde person ble likvidert på stedet. Blant de døde var en ca. 10 år gammel gutt som skal være Qusais søn, Mustafa. Ifølge general Sanchez ble fire amerikanske soldater lettere såret under operasjonen.

Rykter vil ha det til at Saddam-sønnene ankom villaen natt mellom tirsdag og onsdag, og at villaens eier, en tidligere general, lokal stammeleder og slektning av Saddam, få timer senere forlot huset - etter sigende for å kjøpe frokost. Trolig har han i stedet gått til den lokale amerikanske kommandanten som antas å ha alarmert Bagdad og klargjort sine egne styrker.

Dusør utbetales

Den pensjonerte generalen var ikke tilgjengelig onsdag, og det ble sett på som tvilsomt om han og hans familie befant seg i Mosul. Amerikanerne hadde på forhånd utlovet en dusør på 30 millioner dollar for opplysninger som kunne føre til brødrenes pågripelse, døde eller levende. General Sanchez sa onsdag at han nå forventer at dette beløpet, 240 millioner kroner, vil bli utbetalt.

Likene av de antatte presidentsønnene ble onsdag fløyet fra Mosul til Bagdad, der de trolig vil bli ført videre til USA med henblikk på DNA-analyser og andre undersøkelser.

General Sanchez opplyste i går at hans styrker hadde holdt tilbake general Barzan Abdal Ghafur Suleiman Majid al Tikriti, tidligere sjef for Republikanergarden, som hadde som hovedoppgave å beskytte Saddam Hussein.