En atmosfære av panikk og kaos preger Tripoli internasjonale flyplass, der etterlatt bagasje ligger strødd.

Flyplassen var lørdag beleiret av en folkemengde som forsøker å slippe unna den økende volden i Libyas hovedstad, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Tusenvis av mennesker holder til i en provisorisk teltleir utenfor hovedterminalen. Mange av dem er gjestearbeidere fra Midtøsten og Afrika. I flere dager har de levd på bare litt mer enn brød og vann.

Frykt for represalier

— Jeg har vært her i seks dager. Vi har bare spist kjeks. Noen ganger er det ikke vann, sier en mann fra Egypt.

Han ville ikke oppgi navnet sitt av frykt for represalier fra sikkerhetsvakter som fortsatt er lojal mot Muammar Gaddafi. Sikkerhetsvaktene patruljerte i nærheten.

Fra provisoriske boder kunne man kjøpe brød for 24 kroner, mer enn fire ganger den normale markedsprisen.

Siste charterfly

Tusenvis av utlendinger har flyktet fra Libya de siste dagene. Et britisk fly tok briter og andre utlendinger fra Tripoli til London sent lørdag kveld.

Dette var ventelig det siste charterflyet til Storbritannia. Andre land har organisert lignende evakueringer.

Det britiske luftforsvaret, Royal Air Force (RAF) hentet lørdag 150 utlendinger i Libyas ørken.

Mange tusen mennesker forblir imidlertid fanget i Libya. De kommer hovedsakelig fra andre deler av Midtøsten og Afrika, og mange av dem mangler billetter eller reisedokumenter.

Spent stemning

Stemningen var spent på flyplassen og rykter om at et egyptisk militærfly hadde kommet for å hente egyptiske arbeidere spredte seg.

— Vi hadde hørt på TV at regjeringen sendte fly for å hente oss, men de kom aldri, sier en egyptisk mann.

Store deler av Libya, og spesielt de østlige områdene, kontrolleres nå av Gaddafis motstandere, ifølge BBC.

Lørdag kveld gjorde tidligere justisminister Mustafa Mohamed Abud Ajleil det klart at han har ledet arbeidet med å danne en interimsregjering i den østlibyske byen Benghazi, skriver NTB.

Frykt

Hovedstadens innbyggere frykter fortsatt et blodbad og forbereder seg på nye harde kamper mellom Gaddafi-tro sikkerhetsstyrker og regimemotstandere og hamstrer forsyninger.

Byen er preget av lange brødkøer, forteller New York Times fra den libyske hovedstaden, og beskriver provisoriske barrikader og kaos.

Gaddafis forsøk på å demonstrere sin kontroll overfor utvalgte pressefolket ble gjort til skamme da journalistene heller fikk se områder i åpenlyst opprør, skriver avisen.

— Dette er terrorister. De ønsker ikke en grunnlov, de ønsker ikke menneskerettigheter, de ønsker ikke frihet, sa Muammar Gaddafis sønn Seif al-Islam til TV-stasjonen Al Arabiya lørdag om demonstrantene.

Tegn på borgerkrig

— Det den libyske nasjonen opplever, har åpnet døren til alle muligheter, og nå har tegnene på borgerkrig og utenlandsk innblanding meldt seg, fremholder Saif, men avviser at Øst-Libya kan bryte løs fra resten av landet.

Videre hevder han at protestene blir «ledet av folk utenfra», mens han samtidig mener situasjonen er «fortreffelig» i tre firedeler av landet.

Men også i vest begynner regimets makt å smuldre. Lørdag meldte avisen Quryna at flere titalls personer ble såret da Gaddafi-lojale soldater åpnet ild ved byen Sabratha.