Noen av islamistene hadde europeiske pass, og de forlot Afghanistan da de var ferdig med opplæringen for nesten ett år siden.

Det er avisen Asharq al-Awsat, som utgis i London, som har intervjuet flygeren som fremdeles befinner seg i Afghanistan.

Avisen oppgir fornavnet på flygeren, kaptein Rasul Parwaz. Han trakk seg fra flyselskapet Ariana da FN innførte sanksjoner mot Afghanistan i 1999 fordi Taliban-styret nektet å utlevere Osama bin Laden.

Europeiske pass

— En gruppe på 14 radikale islamister fikk spesialopplæring i å fly sivile fly, herunder Boeings som Afghanistans flyselskap, Ariana, eide tre av, sier flygeren.

De yngste var pakistanere, afghanere og menn fra flere arabiske land. Noen hadde europeiske pass og snakket flytende engelsk.

Pakistansk general

Treningen fant sted i byen Bamiyan, hvor Taliban har en flybase, skriver avisen. En pensjonert pakistansk general var blant dem som også deltok i opplæringen av islamistene. Kaptein Rasul Parwaz beskriver dem som fanatikere.

— Kapteinen sa sju av dem snakket engelsk så godt at de kunne oversette flygermanualene til språk som snakkes i Afghanistan, som farsi, urdu og pashtun.