Abdullah kunngjorde i dag at siden hans betingelser ikke er blitt innfridd, vil han ikke stille opp igjen mot sittende president Hamid Karzai. Men han tilføyde at han ikke har bedt sine tilhengere om å boikotte den videre valgprosessen.

Medarbeidere av Karzai sa at valgomgangen kommende lørdag vil bli holdt som planlagt. – For vårt vedkommende vil vi satse videre på valget, sa Karzais nære medarbeider Moin Marastyal til nyhetsbyrået Reuters.

Protest

— Dette har ikke vært noen enkel avgjørelse å ta, sa Abdullah til politiske tilhengere i Kabul. Han beskrev beslutningen som en protest mot regjeringens og den uavhengige valgkommisjonens «upassende opptreden».

Hamid Karzai har hevdet at han fikk over 50 prosent av stemmene i første valgomgang 20. august, og utropte seg derfor til valgvinner.

Men den afghanske valgkommisjonen mente flere hundre tusen stemmer måtte forkastes som følge av valgfusk.

Krav

Abdullah, som er tidligere utenriksminister i Afghanistan, lå ifølge nyhetsbyrået DPA dårlig an til å beseire Karzai i den nye valgomgangen. Han hadde krevd at presidenten sparket sjefen for valgkommisjonen og tre av ministrene i regjeringen i Kabul.

Uvissheten om den videre valgprosessen har preget afghansk politikk i ukevis. Samtidig har den islamistiske talibanmilitsen truet med væpnede aksjoner for å holde velgerne borte fra stemmelokalene i den andre omgangen i presidentvalget.

USAs president Barack Obama vurderer å sende opp til 40.000 nye amerikanske soldater til Afghanistan. Det forelå søndag morgen norsk tid ingen umiddelbar kommentar fra Det hvite hus til Abdullah Abdullahs beslutning om å trekke seg.

TREKKER SEG: Abdullah Abdullah vil ikke oppfordre sine tilhengere til valgboikott.
OMAR SOBHANI