Quick er dømt for å ha tatt livet av åtte mennesker, deriblant tre nordmenn. Det er disse tilståelsene han nå har trukket tilbake, ifølge statsadvokat Christer van der Kwast. Quicks advokat tilbakeviser at klienten har trukket tilståelsene, men ønsker ikke å kommentere saken.

Kwast sier de nye opplysningene fra Quick ikke er tilstrekkelig grunn til å begjære gjenopptakelse av sakene. Statsadvokaten er ikke overrasket over at Quick nå trekker tilbake tilståelsene.

– Det er ikke uvanlig at personer som har sittet lenge i fengsel vil gjøre noe annet i livet, sier han.

I politiavhør har Quick tilstått mer enn 20 drap i Sverige, Norge og Finland. Han er erklært sinnssyk og er dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid.

Quick er nå 58 år gammel og har tatt tilbake sitt opprinnelige navn Sture Ragnar Bergvall.

Tror på Quick

Én av sakene Quick er dømt for, er drapet på ni år gamle Therese Johannessen fra Drammen. Jenta forsvant i juli 1988, og ble sist sett da hun lekte utenfor boligblokken hun bodde i. Liket av henne ble aldri funnet.

Thereses mor har bedt politiet om å etterforske saken på nytt, og hun håper nå at Quicks nye uttalelse kan føre til at saken tas opp igjen.

– Jeg har aldri trodd på at Quick var gjerningsmannen, det var ingen tekniske bevis, sier Inger-Lise Johannessen til Nettavisen.

– Jeg blir så sint. Jeg fatter ikke at politiet ikke kan ta tak i saken igjen. Jeg vil kjempe for at saken blir tatt opp igjen. Jeg gir meg ikke, sier hun.

Etterforskerne sikre

Quick er også dømt for å ha drept Trine Jensen (17) i 1981 på Svartskog i Oppegård og Gry Storvik (23) i 1985 på en parkeringsplass utenfor Kolbotn.

De to politimennene som ledet etterforskningene av drapene på de tre norske ofrene, har begge uttalt tidligere at de er overbevist om at Quick var skyldig. Han skal ha gitt detaljerte forklaringer om skader på likene som ikke var offentlig kjent.

– Jeg er 110 prosent sikker på at Quick drepte Gry Storvik og Trine Jensen, sa etterforskningsleder Nicolai Bjønnes til Aftenposten i 2002. Etterforskningsleder Håkon Grøttland, som arbeidet med Therese-saken, har også sagt at Quick kjente til detaljer bare drapsmannen kunne ha visst om.

– Uskyldig

Statsadvokat Christer van der Kwast sier han vil la saken ligge.

– Det er ingen grunn til at jeg skal blande meg i denne saken mer. Dersom Quick vil gå videre med saken, får han gjøre det sammen med sin advokat, sier han.

Det håper politiprofessor Leif G.W. Persson at Quick vil gjøre. Han har i ti år hevdet seriemorderens uskyld.

– Det har aldri vært noen bevis mot ham, bare hans egne merkelige og falske tilståelser. I ti år har jeg hevdet at Quick-saken er den dummeste drapsetterforskningen jeg har sett, ikke bare i Sverige, men i det hele tatt, sier han til svenske Aftonbladet.

Så sent som i 2006 ble sakene begjært gjenopptatt. Begrunnelsen var at Quicks tilståelser var falske, og at han har manipulert sine omgivelser til å tro at han var seriemorder. Begjæringen ble imidlertid avslått av den svenske justitiekanslern, som overvåker det svenske rettsapparatet og embetsverket.

PRESSENS BILD