Den palestinske guttungen måtte sy 30 sting i hodet, på ryggen og beina etter sitt ublide møte med den israelske hæren.

Uday og hans ni år gamle bror Mohammad fra Hebron på den Israelokkuperte Vestbredden var ute og lekte foran huset sitt sammen med andre barn i gata om ettermiddagen forrige torsdag.

Barna har den jødiske bosettingen Kiryat Arba som nærmeste nabo, og dermed en massiv tilste-deværelse av israelske soldater som skal passe på bosetternes sikkerhet.

-Soldatene lo

En israelsk militærlastebil, full av soldater, kom kjørende på veien der barna lekte. Bak bilen hang en lang, tagget piggtråd,

-Piggtråden vinglet fra side til side, forteller Mohammad stille.

-Så ble vi plutselig viklet inn i den og dratt etter mens lastebilen fortsatte å kjøre bortover. Piggene kjørte seg fast i ryggen hans, og ved hårfestet i nakken. Mohammad måtte sy 46 sting.

-Den stoppet ikke for å hjelpe oss, den fortsatte å kjøre. Vi ble dratt etter kanskje 20 meter. Soldatene som satt bak i lastebilen så oss, og de lo, sier han. Huden ble revet opp, klærne revet i stykker, og blodet rant.

Lille Uday, med bandasje rundt hele hodet, kommer motvillig for å snakke med utlendingene. Han vil først ikke si noe, han bare gråter, men forteller etter hvert som Mohammad at soldatene lo. Han er ennå redd.

Uday måtte sy 30 sting i hodet, på ryggen og beina. Den norskledede internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH) bekrefter hendelsen. De besøkte barna på sykehuset noen timer etter at det skjedde.

Fikk ikke anmelde

Fedrene til de to guttene dro dagen etter for å anmelde hendelsen til det israelske politiet i He-bron. Der ble de avvist og dyttet ut døra.

De ringte så til TIPH som igjen kontaktet israelsk politi. Først da sa israelerne seg villige til å snakke med dem. Men der fikk de vite at dette måtte gjøres i Jerusalem, og det neste dag.

-Det skjedde her i Hebron. Hvorfor må vi da reise til Jerusalem? Dette er bare for å gjøre det enda vanskeligere for oss, sier onkelen til guttene, Samih Da'ana.

For å kunne reise til Jerusalem må de, som palestinere bosatt på Vestbredden, søke om en spesiell tillatelse fra den israelske militærguvernøren som kontrollerer området. Det er ingen selvfølge at de blir innvilget denne tillatelsen. De hadde heller ikke tid til å søke, fordi beskjeden fra politiet var å komme dagen etter.

De reiste til Jerusalem for å anmelde volden mot barna sine, uten tillatelse, men med fotokopier av de medisinske rapportene fra sykehuset i veska.

De har forklart seg og politiet sier de skal etterforske hendelsen. Fedrene har ikke fått noen be-kreftelse om at de har anmeldt forholdet.

-For de israelske soldatene er ikke barna våre mennesker. De er ikke mer enn insekter for dem. Hvordan er det mulig å le av at små barn blir skadd? spør Samih Da'ana.

DE BARE LO: Tre år gamle Uday Da'ana ble viklet inn i piggtråd som hang etter en israelsk militærlastebil. Bilen stoppet ikke. Soldatene bare lo, forteller han stille. FOTO: YNGVIL MORTENSEN/SCANPIX