Den israelske hæren bekreftet natt til mandag at angrepet fant sted, og sier at det var et svar på et rakettangrep fra geriljabevegelsen Hizbollah lørdag der en israelsk soldat mistet livet.

Ifølge syriske forsvarskilder ble minst tre syriske soldater drept og seks skadd i angrepet som var rettet mot syriske radaranlegg i Bekaa-dalen i grenseområdet mot Syria. Syria har tre radaranlegg i området, som er under syrisk kontroll.

Forverring Israelske jagerfly avfyrte allerede lørdag raketter mot mål i Sør-Libanon som hevn for Hizbollah-angrepet, men søndagens angrep var det første mot syriske mål siden april 1996. Den israelske hæren begrunner angrepet med at Syria oppmuntrer til angrep mot Israelske mål.

Ordren til angrepet ble gitt under et møte i statsminister Ariel Sharons sikkerhetskabinett sent på kvelden søndag. I en uttalelse fra møtet heter det at Israel har blitt utsatt for åtte terroristangrep fra Libanon siden den israelske hæren trakk seg ut av Sør-Libanon, at tre israelske soldater har blitt drept og tre kidnappet.

— Regjeringen i Israel uttaler at Hizbollah-angrepene blir utført med Syrias støtte og viten. Til tross for at Israel har bedt Syria bruke sin innflytelse på Hizbollah, har ikke Syria løftet en finger, hevder Israels regjering.

Sterke reaksjoner Ved 07-tiden mandag morgen hadde Syria ennå ikke kommet med noen offisiell reaksjon på angrepet, men Libanons statsminister Rafik Hariri fordømte det han kaller «farlig aggresjon». Han oppfordrer det internasjonale samfunnet til å stanse israelske angrep mot Libanon og Irak.

Jordans utenriksminister Abdulilah al-Khatib skulle til Israel mandag, men avlyste ifølge BBC turen da han fikk høre om angrepet. Formålet med det skrinlagte besøket var å presentere ideer utviklet i fellesskap med Egypt for å få Israel og palestinerne tilbake til forhandlingsbordet.

Sharon er tilbake Ariel Sharon var som forsvarsminister ansvarlig for den israelske invasjonen av Libanon i 1982. Han var mannen som ga soldatene ordre som brakte dem i direkte konflikt med syriske soldater i Libanon.

Syria har i dag rundt 35.000 soldater i Libanon, og da daværende statsminister Ehud Barak trakk Israel ut av Sør-Libanon i mai i fjor, sa han at Syria ville bli holdt ansvarlig for Hizbollah-angrep mot Israel. Selv om Hizbollah angrep soldater stasjonert i Shebaa-gårdene, der en israelsk soldat ble drept lørdag, avsto Barak fra å angripe syriske posisjoner.

Volden fortsetter i de okkuperte palestinske områdene. I Rafah i Gaza ble tre palestinere skadd søndag da Israel angrep en palestinsk flyktningleir for andre dag på rad. Lørdag ødela israelske stridsvogner ifølge palestinerne 25 hus i flyktningleiren. 35 palestinere ble skadd i operasjonen.

Det er ikke klart om et planlagt sikkerhetsmøte mellom palestinerne og Israel vil finne sted mandag.

NTB-AFP-REUTERS Les også: Libanon advarer mot storkonfrontasjon Arabisk toppleder besøker Israel