Det knaket i veggene. Så raste den seks etasjer høye bygningen som huser de historiske byarkivene i Köln sammen i en enorm støvsky.

De fleste som befant seg i bygget, rakk å ta seg ut i tide, men redningsmannskaper lette tirsdag kveld fortsatt etter tre personer de tror er savnet i to nabobygg som ble dratt med i arkivbyggets fall.

Brannmannskapene fant flere skadde personer da de kom til åstedet, og det var lenge uklart hvor mange mennesker det kan ha vært i gården da den raste sammen.

Brannmannskapene sa de lette etter ni personer som kan ha vært i en av to andre bygninger som også falt i grus, som huset både boliger og en spillearkade. Men seks av dem kom etter hvert til rette.

De som var inne i arkivbygningen, greide å komme seg ut i tide da det begynte å knake i veggene og gynge i gulvet. To bygningsarbeidere som først var savnet, hadde klart å komme seg i sikkerhet.

Ulykken skyldes trolig anleggsarbeid i gata i forbindelse med bygging av en ny T-bane. To nabobygg med boliger ble også dratt med da arkivbygningen i Severinstrasse i sentrum av Köln kollapset i 14-tiden tirsdag ettermiddag.

Haug med murstein

TV-bilder viser at bygningene er redusert til en enorm haug med murstein som har flytt 50 til 70 meter utover gata. Taket på tunnelbanen raste også sammen, men redningsmannskapene sier de ikke tror noen ble innesperret der.

250 redningsarbeidere og brannmenn var på plass på åstedet etter den dramatiske bygningskollapsen, og det ble satt inn hunder for å lete etter dem som kan være savnet.

– Plutselig var det en rumling, som om et tog passerte. Lyden ble høyere og høyere, og vi merket at det vibrerte. Og så, i løpet av sekunder, lå hele området under en sky av støv, sa øyenvitnet Alfred Hoovestaedt som arbeider i nærheten, til en tysk TV-stasjon.

Som 11. september

– Det var som 11. september. Hele området lå mørklagt i en støvsky, sa Paraskevi Oustampasiadi, som har en kiosk ved siden av bygningen som falt i grus. Andre sa det var som et jordskjelv.

Severinstrasse har i årevis vært delvis avsperret på grunn av den omstridte byggingen av en ny T-bane fra nord til sør i Köln.

Ikke sjelden har bakken ristet på grunn av anleggsarbeidet, og ved en anledning ble et kirketårn slått skjevt.

Historisk materiale

Under ruinene av arkivbygningen ligger nå over 1.000 års kölnerhistorie begravet, et arkivmateriale som til og med overlevde bombingen under annen verdenskrig. Köln selv er 2.000 år gammel, grunnlagt av romerne.

Arkivene omfatter 65.000 dokumenter helt fra år 922, så vel som kart, filmer, bilder og andre gjenstander som er overlatt til arkivet av kjente figurer som komponisten Jacques Offenbach.

Alt i alt dreier det seg om 18 hyllemeter med verdifullt historisk materiale, inkludert originaldokumenter av Karl Marx og Friedrich Engels.

Heinrich Böll

6.400 manuskripter, brev og dokumenter etter forfatteren og nobelprisvinneren Heinrich Böll, som var fra Köln, ligger også i arkivet etter at det ble kjøpt for 800.000 euro av Bölls familie.

Forfatterens sønn René Böll sier at familien bare beholdt en mappe med private minner, og at de lenge var i tvil om de skulle selge materialet til arkivet siden de mente de kunne oppbevare det bedre selv.

I materialet er blant annet Bölls fødselsattest, avgangsvitnesbyrd og kladden til nobeltalen i 1972. Dessuten utrykte verk fra før 1945, bøker og oversettelser fra etter 1945, flere kister med fotos og 2.400 brev, blant dem brevene han sendte sin kone mens han var soldat under krigen.

Wolfgang Rattay