Et britisk helikopter gikk i kveld i havet ved Shetland, melder BBC. 18 personer var om bord, ifølge britisk politi. 15 av dem er reddet, mens tre fortsatt er savnet.

Helikopteret var på vei fra den Fred Olsen-eide riggen Borgsten Dolphin til Shetland, ifølge lokalradiostasjonen Original 106 FM. Ulykken skjedde rett vest for lufthavnen i Sumburgh, Shetlands hovedflyplass.

Sendte ut nødsignal

Alarm om ulykken ble sendt ut klokken 18.45 britisk tid, 19.45 norsk tid, ifølge Shetland Times. Vrakrester begynte klokken 22 å drive mot land, skriver BBC Radio Shetland.

REDNINGSARBEID: Her foregår redningen etter ulykken.
Dave Donaldson, Shetland Times

Ni personer fra helikopteret, plukket opp fra havaristen, var de første som ankom hovedstaden Lerwick. De ble flydd dit med redningshelikopter, skriver BBC.En av de ni ble fraktet på båre, de åtte andre kunne gå for egen maskin. Livbåter skal ha blitt satt ut for å kunne berge havaristene, ifølge Sky News. Tre redningshelikopter er sendt til åstedet, som skal ligge rundt 750 meter fra land.

Politiet i Skotland sier de 15 er tatt til Gilbert Bain Hospital, et av to offentlige sykehus i Lerwick.

Talsmann ved flyplassen i Sumburgh, Donald Morrison, sier til BBC at helikopteret nærmet seg landing, da tårnet mistet radarkontakt med helikopteret.

Så gul livbåt

Lewis Anderson er om bord på passasjerbåten «Hjaltland», som ble omdirigert da nødmeldingen kom.

— Vi ble fortalt at det hadde vært helikopterulykke, og at vi skulle hjelpe, sier Anderson til radiokanalen Original 106 FM.

Han sier de så blant annet noe han tror var en gul livbåt.

— Vi var langt unna på det tidspunktet, sier han.

«Hjaltland» skal nå fortsette til Kirkwall på Orknøyene. Både frakteskip, redningsbåter og redningshelikopter fortsetter søket.

Dårlig vær skal gjøre letearbeidet vanskelig. Sikten skal være bare 50 meter, ifølge Sky News.

Fraktet oljearbeidere

Helikopteret er operert av CHC Helicopters, og fraktet oljearbeidere til og fra Nordsjøen. Helikopteret er et Super Puma AS332 L2.

Selskapet har bekreftet ulykken i en pressemelding.

— CHC Helicopter kan bekrefte at det har vært en ulykken med en av våre maskiner involvert i Nordsjøen, rundt to miles (3,2 km, red. anm.) fra Sumburgh. Detaljer om ulykken, som skjedde rundt klokken 18.20, er til nå ikke kjent, skriver Aberdeen-selskapet i pressemeldingen.

Ikke norsk bistand

Hovedredningssentralen i Sør-Norge deltar ikke i redningsaksjonen.

— Vi er ikke involvert, sier Andreas Bull ved sentralen til BT.

Storbritannias havarikommisjon er på vei til stedet. I tillegg til helikoptrene, er også flere båter med i søket.

Tidligere ulykker

Britiske ITV skriver at CHC har vært i to andre ulykker siden 2012, men med en annen helikoptertype. I oktober 2012 ble 19 personer reddet fra et havarert helikopter utenfor Shetland. Noen måneder tidligere, i mai, ble 14 personer reddet utenfor kysten av Aberdeen i Skottland.

Begge gangene var det Super Puma EC225-helikopter som havarerte. De ble deretter satt på bakken igjen inntil denne måneden, skriver ITV. Det er laget en rekke varianter av Super Puma-helikoptrene.

Girkassen feilet i 2009

Men samme helikoptertype - L2 - var involvert i en dødsulykke, 1. april 2009. 16 personer døde på vei fra en plattform i Nordsjøen til Aberdeen. Den gang fikk materialtretthet i girkassen skylden for styrten.

Etter ulykken ba den britiske havarikommisjonen om flere inspeksjoner på helikoptertypen og bedre systemvarsling om feil i girkassen.