– Tre menn født i 1967, 1976 og 1983 er tatt inn i til avhør i forbindelse med ranet. De er mistenkt for delaktighet i ranet, sier politiets pressetalsmann Stefan Gustafsson i Göteborg til NTB.

Mennene blir tirsdag kveld avhørt. Etter avhørene vil etterforskningsledelsen vurdere om de tre skal siktes for medvirkning til ranet og framstilles for varetektsfengsel, eller om de skal slippes fri.

Ransalarm

Politiet ble tatt på sengen da en bil kjørte opp utenfor politihovedkvarteret i 1.30-tiden natt til tirsdag og to menn hoppet ut. Før noen rakk å reagere hadde mennene plassert en mystisk bombelignende kasse med ledninger utenfor inngangen.

Få minutter senere gikk ransalarmen ved hovedpostkontoret, der flere menn bevæpnet med automatgevær stormet inn og tvang et titall ansatte til å legge seg ned. Deretter skal ranerne ha gått i gang med å undersøke verdiposten som akkurat var ankommet med tog fra Stockholm.

Ved Posten skjønner ikke de ansatte hva ranerne lette etter. De skal ha kommet seg inn i hallen der togene med post kommer inn hver natt. Det aktuelle toget som ble ranet, skal ha hatt relativt lite verdipost med.

– Uforståelig

– Det kommer ikke lenger store verdier med posten, så det spekuleres på om de var på jakt etter noe konkret. Det er jo fremdeles mye igjen som de lot være å ta med seg, sier en ansatt i det svenske postvesenet til NTB.

Han vil ikke står fram med navn, men forteller at han gjennom 18 år har arbeidet på natten og blant annet tok seg av jobben med å tømme godstogene som hver natt kommer inn med post fra hele Sverige.

Postterminalen i Kruthusgatan er Sveriges nest største og skal ha nærmere 600 ansatte. Om natten befinner det som om lag 60 personer i den enorme bygningen, men bare omtrent ti ansatte arbeider med å tømme togene som kommer inn.

– De andre som var i bygningen, hørte ikke engang det som skjedde i løpet av de ti minuttene ranerne var i lastehallen, sier mannen.

Flere bomber

I flukten vekk fra postterminalen satte ranerne fyr på fem biler i området rundt postterminalen og strødde spanske ryttere i gatene for å hindre forfølgere.

Deretter tikket det inn meldinger om funn av ytterligere fire bombelignende gjenstander i sentrum av Göteborg, den ene av dem festet til politiets egen garasjeport.

I alt måtte 120 personer evakueres fra Färgaregatan etter at bombegjenstanden ble oppdaget.

Mange mulige

Tirsdag kveld opplyste politiet at det var lagt fullstendig lokk på etterforskningen. Jakten på den tallrike gruppen som må ha deltatt under ranet, er den eneste prioriterte oppgaven akkurat nå. Og det skal være mange potensielle ranere å ta med i vurderingene.

– Vi kan nok si at det finnes et hundretall kapable ranere på frifot som er kjent av politiet fra tidligere, sier kriminaletterforsker Thord Modin til Aftonbladetde.se.

To utbrente biler ved postterminalen i Göteborg sentrum etter et væpnet ran av terminalen natt til tirsdag.
BJÖRN LARSSON ROSVALL
Politihuset utenfor Göteborg ble sperret av etter funn av tre bombelignende gjenstander.
BJÖRN LARSSON ROSVALL
Folk som bor i nærheten av politihuset i Göteborg ble evakuert etter funn av de bombelignende gjenstandene. Funnene ble gjort etter ranet av postterminalen i byen.
BJÖRN LARSSON ROSVALL
Politiet sperret av Kruthusgatan i sentrum av Göteborg etter det dramatiske ranet av postterminalen i byen.
BJÖRN LARSSON ROSVALL