— Det utenkelige skjedde for nøyaktig tre måneder siden, da nesten 4.000 mennesker ble begravd i stål og betong i New York og Washington, sa utenriksminister Jan Petersen under en minnestund i den amerikanske ambassaden tirsdag.

Mintes de omkomne

Sammen med den amerikanske charge dýaffaires Jay L. Bruns og personalet ved ambassaden mintes Petersen de omkomne etter terrorhandlingene 11. september, og understreket at nå gjelder det å få stilt de skyldige til ansvar.

President George W. Bush kunngjorde fra Det hvite hus sist onsdag det skulle være en minnehøytidelighet på tremånedersdagen for ugjerningen.

— Verden vil aldri glemme 11. september, selv om talsmenn for Taliban har tatt til orde for det, sa Bush, som kom med kunngjøringen mens statsminister Kjell Magne Bondevik satt ved hans side i Det ovale kontor.

Statsministeren var den første som fikk vite om hvilke planer Bush hadde for markeringen av de først tre måneder etter udåden.

— Vi ante ingenting, og ble fullstendig overrumplet, sier en av de ansatte ved ambassaden til NTB.

(NTB)

RUINENE: Ruinene av World Trade Center går under navnet "Ground Zero". Tirsdag ble det holdt minnestund - nøyaktig tre måneder etter terrorangrepene.
Foto: AP/Scanpix