KLAUS JUSTSEN

Washington

Dermed har angrepet på Irak kostet 11 medierepresentanter livet. Ni er drept under kamphandlinger, mens en amerikansk journalist omkom ved en ulykke og en annen ble rammet av en blodpropp i hjertet.

Al-Jazeera-journalisten Tariq Ayub sto på taket av selskapets kontor i Bagdad da bygningen ble rammet av to missiler fra en jager. I Washington forklarete departementet at amerikanske styrker hadde kommet under voldsom beskytning fra bygningen, og at det hadde vært nødvendig å tilkalle hjelp fra luften for å forsvare seg. Den sentrale kommando i Qatar understreket at det aldri ble siktet mot journalister, men at Bagdad nå er et farlig sted å oppholde seg. Generalmajor Vincent Brooks forklarte at de amerikanske styrkene var blitt beskutt fra Hotel Palestine, og at de derfor hadde vært tvunget til å skyte igjen.

En granat fra en kampvogn slo ned ved en balkong i 15. etasje og drepte Reuters kameramann Taras Protsyuk fra Ukraina og hans spanske kollega Jose Couso, som jobbet for Telecino. Tre andre Reuter-medarbeidere ble såret.

— Det ble helt sjokkstemning. Alle løp ut for å se på stedet der bygningen ble truffet. Selv var jeg i 7. etasje, helt på den andre siden. Jeg er uskadd, sa den norske journalisten Åsne Seierstad, som også bor på hotellet, til Aftenposten.

Flere journalister hevdet at de ikke hadde hørt skudd fra bygningen. Tirsdag kveld minte de sine drepte kolleger ved en improvisert høytidelighet i hotellets lobby.