Henrettelsene brakte antall henrettede i Japan i år opp i 13. En justisminister som er sterk tilhenger av dødsstraff, og voksende frykt for voldsforbrytelser, som det seneste tilfellet der sju personer ble drept av knivstikking sentralt i Tokyo, er de to viktigste årsakene til at japanerne tolererer dødsstraff.

Den mest omtalte saken var henrettelsen av den 45 år gamle Tsutomu Miyazaki, som ble dømt til døden for å ha mishandlet og drept fire mindreårige jenter i alderen fire til sju år på 1980-tallet. Navnet hans har lenge vært synonymt med de verste grusomheter.

De to andre som ble henrettet tirsdag, var Shinji Mutsuda (45) og den 73 år gamle Yoshido Yamasaki. Mutsuda ble dømt for å ha ranet og drept to mennesker, mens Yamasaki ble dømt for å ha drept to personer for å rane til seg forsikringspengene deres, opplyste Japans justisdepartement i en uttalelse.

Det er liten motstand mot bruk av dødsstraff i Japan, der rettssystemet er preget av mye hemmelighold. Derfor kan dødsdømte bli sittende på dødscelle i årtier, før de plutselig hentes til henrettelse uten noe forutgående varsel.

– Det er folk som ønsker å oppheve dødsstraffen, men det er mindretallets syn. Flertallet vil opprettholde den, sa statsminister Yasuo Fukuda tirsdag.

– Jeg føler ikke noe behov for endring, men vi må holde et øye på verdensopinionen.