Klokken var ikke blitt 16.00 på ettermiddagen før Apache-helikoptrene igjen kom til syne på himmelen høyt over Gaza i går.

Noen minutter før den tre timers krigspausen var offisielt over, steg de første røyksøylene igjen opp over horisonten. Fra høydedragene ved grensen til det nordlige Gaza var det fritt utsyn til helikoptre som fyrte av raketter mot bakken. Kraftige lysglimt ble fulgt av dumpe drønn og mange hundre meter høye røyksopper fra bombenedslag.

– Nå er det samme historien om igjen. Vi hører helikoptrene, F16-flyene, artilleriild og nedslag. De treffer ikke langt unna her, sa Nael Younis på telefon til Bergens Tidende i går kveld.

43-åringen gjemte seg sammen med resten av familien i leiligheten nord i Gaza by, slik de har gjort siden krigen begynte i romjulen.

Kjørte inn tyrkisk mel

Fra klokken 13 til klokken 16 hadde Israels krigsmaskin gitt dem en liten pustepause. Den brukte Younis til å gå til kjøpmannen, i håp om å få kjøpt mel og annen mat.

– Men han hadde ikke fått tak i mer varer, sier Younis, som tidligere arbeidet for Norsk Folkehjelp og nå er ansatt i FNs utviklingsprogram (UNDP).

Israels bombepause var et forsøk på å møte protestene om at krigføringen skaper en humanitær katastrofe. Det er mangel på både mat, drivstoff, vann, medisiner og det meste annet for de innesperrede 1,5 millionene på

Gazastripen

Helt sør i Gaza, ved grensen til Egypt, rullet store trailere inn over grensen i går formiddag.

– Det er fra FNs lagre. Vi har kjørt to turer før i dag, sa Shalom Alkoby, en av sjåførene, mens han ventet på å slippe inn på den israelske grenseposten med et tredje lass. Under presenningene lå paller med tyrkiske melsekker. Tungt væpnede israelske soldater voktet porten i betongmuren mot Gaza.

Lange brødkøer

Ifølge den israelske hæren kjørte de inn i alt 450.000 liter drivstoff, i tillegg til mat og andre varer.

Ingen journalister fikk se hvordan varene ble fordelt. Israel vil fortsatt ikke slippe inn journalister på Gaza. Heller ikke Shalom og hans sjåførkollega Dani Aron hadde noe å fortelle fra krigssonen: Varene ble losset i et israelskkontrollert lager inne på grenseposten.

For Nael Younis, hans kone og tre barn var det godt nytt at Israel også i dag vil ta en tre timers våpenhvile, og at det er mer mat på vei inn.

– Det er særlig mangel på mel og hermetikk. Vi trenger også batterier og stearinlys. Strøm har vi jo ikke, sier Younis.

Da han etter hvert våget seg ut i går ettermiddag, så han flere hundre stå i kø hos bakeren. Også en palestinsk pensjonert lege, som ikke vil ha navnet sitt i avisen, forteller om lange brødkøer.

– En tre timers pause hver dag vil hjelpe. Folk har sittet og gjemt seg i snart to uker. Mange trenger å komme seg til lege eller på apoteket, eller bare å finne ut om naboer og slektninger er i live, sier Younis.

Tok munnen for full

Frankrikes president Nicolas Sarkozy gikk høyt ut i går, og sa at både Israel og de palestinske selvstyremyndighetene hadde godtatt en fransk-egyptisk fredsplan. Det var for godt til å være sant: Israel gikk raskt ut og sa at de ikke har gått med på noe som helst. Planen var «interessant», men hadde også uakseptable punkter – blant annet at de skal gå i dialog med motparten, som er Hamas.

De palestinske selvstyremyndighetene sitter på Vestbredden og er ikke en del av krigen. De har i beste fall svært begrenset innflytelse på sine rivaler i Hamas.

Inne i Gaza var det lite optimisme å spore i går.

– Jeg tror ikke det blir noen permanent våpenhvile ennå. Den vil ikke holde. Men vi må håpe, for folk lider, sa Nael Younis. Det samme mente den pensjonerte legen fra sitt gjemmested.

Ingen av dem har ennå sett israelske soldater i gatene der de bor.

– Det er ikke godt å si hvem som kontrollerer denne delen av Gaza by nå. Det er bare sivilister å se her, sier Younis.

I går kveld vedtok det israelske sikkerhetskabinettet at krigføringen skal fortsette. Sør i Gaza ble det sluppet flygeblader med beskjed om at de sivile bør forlate hjemmene sine og søke tilflukt et annet sted.

Håvard Bjelland
Håvard Bjelland