— Verden er snudd opp ned for henne. Dette er en person som jobber hardt og som er alenemor for en 15 år gammel datter. Hun var takknemlig for å ha en jobb hun og datteren kunne leve av, sa advokat Jeff Shapiro tirsdag.

Han sa hun ikke lenger kan gå hjem, ikke lenger kan gå på jobben og ikke aner hvordan fremtiden skal bli etter det som skjedde på hotellrommet til Strauss-Kahn lørdag.

På den andre siden sier advokaten til den fengslede IMF-sjefen at han i retten trolig vil hevde at hans klient og stuepiken på hotellet hadde frivillig sex.

— Det er godt mulig at det var frivillig, sier kilder som står Strauss-Kahns advokater nær, ifølge tabloidavisen New York Post.

Andre kilder, slik som den franske radiokanalen RMC, har tidligere meldt at advokaten planla å argumentere med at Strauss-Kahn allerede hadde sjekket ut av hotellet før det angivelige overgrepet og spiste lunsj med sin datter.

Sosialistene i knipe

I Frankrike prøver sosialistene å samle troppene etter tapet av sin ventede presidentkandidat, og mange av dem raser over behandlingen Strauss-Kahn har fått i New York.

— Vær ikke redde. Uansett hva som skjer, er vi på plass i 2012, sier sosialistleder Martine Aubry.

De franske sosialistene holdt krisemøte tirsdag om IMF-sjefens fall. Inntil lørdag var Strauss-Kahn regnet for å være den fremste utfordreren til Nicolas Sarkozy i neste års presidentvalg.

Nå er sosialistenes håp til Strauss-Kahn knust, og Aubrey vil ennå ikke si om hun selv kommer til å stille som presidentkandidat.

— Jeg har kun én plikt: Å sørge for at en av oss vinner i 2012, understreker hun.

Hun reagerer sterkt på bildene av en ubarbert og sliten Strauss-Kahn, som iført håndjern er blitt paradert foran mediene i USA. «Nedverdigende», er ordet hun bruker.

- Lynsjet

Også andre sosialistpolitikere reagerer. Tidligere kulturminister Jack Lang beskriver behandlingen av Strauss-Kahn som en «lynsjing» som «vekker avsky og vemmelse». Han mener det amerikanske rettsapparatet er politisert.

Tidligere justisminister Elisabeth Guigou kaller publisiteten rundt saken «kvalmende»mens en annen tidligere justisminister, Robert Badinter, sier IMF-sjefen er «drept av mediene».

Dersom overgrepsanklagene mot Strauss-Kahn er sanne, er det ingen unnskyldning for handlingene hans, understreket statsminister François Fillon i det rivaliserende UMP-partiet på et lukket møte med folkevalgte tirsdag.

— Vi må vise beherskelse og ansvar. Ingen må utnytte denne saken, sa statsministeren videre, ifølge personer på møtet. President Nicolas Sarkozy har så langt ikke kommentert saken.

Varetekt

Det er i alt sju anklagepunkter mot den 62 år gamle IMF-sjefen som ble nektet kausjon og varetektsfengslet mandag.

Noen timere senere satt han innelåst på en celle på 3,5 ganger 4 meter på den beryktede fengselsøya Rikers Island i East River.

Strauss-Kahns forsvarere sier de vurderer om de skal anke kausjonsavgjørelsen. Men hvis den blir stående, risikerer Strauss-Kahn å bli værende på Rikers Island så lenge rettssaken hans varer.

Som en av verdens mektigste menn har IMF-sjefen vært vant med stadig reising på 1. klasse mellom noen av verdens mest fasjonable hoteller. På fengselsøya i New York bor det rundt 11.000 fanger bak gammeldagse gitterporter.

Mister trolig jobben

Selv om Strauss-Kahn foreløpig ikke er dømt for noe, er det få som tror han vil kunne fortsette i stillingen som IMF-sjef.

IMFs nestleder, amerikaneren John Lipsky, fungerer nå som administrerende direktør, men han har tidligere varslet at han slutter i august. Det er derfor uklart hvem som kommer til å lede pengefondet videre.

Den franske justisministeren Christine Lagarde seiler opp som en mulig etterfølger som IMF-sjef, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fremvoksende økonomier, som Brasil, mener imidlertid det er på tide at andre enn europeere og amerikanere får de viktige lederstillingene i IMF og Verdensbanken.