I en fjernsynstale torsdag kveld, natt til fredag norsk tid, forsvarte Bush sin opptrapping av styrkene i Irak. Denne strategien har virket, og gjør at en del soldater nå kan vende hjem, sa Bush.

5.700 soldater skal hjem før jul, og vel 20.000 soldater skal gradvis trekkes ut innen midten av 2008, sa Bush, som dermed sluttet seg til anbefalingene fra sin øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus.

Betingelser Men tilbaketrekkingen avhenger av framgang på bakken, sa han, og slo samtidig fast at USAs forpliktelser overfor Irak vil vare ved i mange år.

Talen signaliserte ingen radikal kursendring, noe som vil gjøre Bushs strategi vanskelig å selge til den demokratiske opposisjonen og til flertallet av amerikanere som er mot hans politikk i Irak. En meningsmåling som ble offentliggjort onsdag kveld, viser at 70 prosent av alle amerikanere er imot USAs krigføring i Irak.

Syria og Iran

Det er nå 168.000 amerikanske soldater i Irak. Når de varslede tilbaketrekningene er gjennomført, vil det være like mange som da Bush varslet sin opptrapping i januar i år.

I sin tale rettet Bush også kritikk mot den irakiske regjeringen for å gjøre for lite for å få til nasjonal forsoning, og han kritiserte også Syria og Iran for å forsøke å undergrave regjeringen i Bagdad, noe både Syria og Iran sterkt har avvist.

INNRØMMER INGENTING: George Bush påpeker at tilbaketrekkingen avhenger av framgang på bakken, sa han, og slo samtidig fast at USAs forpliktelser overfor Irak vil vare ved i mange år.
KEVIN LAMARQUE