ELISABETH HÆGELAND

— Her strømmer det på med nye hunder hele tiden, spesielt nå når sommeren er underveis. Vi har liten kapasitet nå, sier Signy Lyngsgård ved omplasseringssenteret.

Fia og Laban lyser av begeistring og er fulle av forventninger når Byredaksjonen er på besøk. I håp om å bli tatt med til et hjem fremfører de et sprudlende show.

Laban er en sporty gutt på ett år som elsker å bevege seg raskt. Kanskje noe for en enslig jogger eller en syklist?

Tøff tid i hundepuberteten

Fia på åtte måneder drømmer om å komme til en familie med barn som hun kan leke med. En eier som ikke kunne ha henne, leverte henne til FANT for to måneder siden. Da var hun akkurat kommet i hundepuberteten, en turbulent tid i et hundeliv.

— Hundepuberteten fra seks måneder til ett år er en kritisk periode for ferske hundeeiere. Da har hunden ekstra mye energi og det er store sjanser for at den stikker av, advarer Lyngsgård.

De fleste hundene som kommer inn på FANT er unge, livlige hunder, men også eldre hunder dukker opp.

— Eldre hunder er nesten umulige å omplassere. Alle vil ha unge valper, selv om eldre hunder er mye enklere fordi de har fått opplæring, sier Sandra Christin Fossdal, som passer de hjemløse.

Hjerteskjærende og sårt

Hundene ved FANT har egne bur og et inngjerdet område der kan springe rundt. Men det er ikke det samme som å være i et kjærlig hjem. Flere av hundene har aldri hatt det helt godt.

— Fra tid til annen får vi inn dyrevernsaker, tilfeller hvor hundene er mishandlet, for eksempel innelåst i flere døgn og er utsultet, forteller Lyngsgård.

Hundene ved FANT er enten funnet løse eller så har eieren levert hunden direkte.

— Nesten alle er hittehunder som er plukket opp på gaten. I gjennomsnitt får vi inn 360 hunder i året, og bare 60 av dem blir ikke hentet, sier Lyngsgård.

Både Fossdal og Lyngsgård synes det er hjerteskjærende og fryktelig vondt å tenke på hva disse skjønne hundene har vært igjennom. Nå gjør de alt de kan for at hundene skal trives, men vil gjerne ha hjelp.

Er du interessert i en hund kan du ringe FANT på telefon 55130566.

<b>BER OM LOV</b>: Kan jeg få bli med noen hjem? Undres Fia. I mellomtiden gir Signe Lyngsgård henne god omsorg.<p/>GIDSKE STARK (foto)<p/>