Er du i Mumbai? Ta gjerne kontakt med BT på e-post 2211@bt.no, eller ring bt.no-desken på tlf. +47 55 21 46 44.

Siden onsdag hadde ingen hørt noe fra rabbineren Gavriel Holtzberg og hans kone Rivka, begge i slutten av tjueårene. Sammen med flere andre ble de tatt som gisler da terrorister angrep det jødiske senteret Chabad-Lubavitch onsdag kveld.

Parets toårige sønn, Moshe, slapp fra angrepet fordi han ble smuglet ut av senteret få timer etter at aksjonen startet. Med klærne tilsølt av blod kom han ut sammen med en voksen kvinne som skal ha funnet ham ved siden av foreldrene som lå urørlige på gulvet.

Stormet

Indiske kommandosoldater firte seg fredag ned fra et helikopter og inn i den fem etasjer høye bygningen i et forsøk på å overmanne angriperne. Nesten tolv timer senere, etter en rekke eksplosjoner og skuddvekslinger, kom de vandrende ut av den sønderskutte bygningen — uten gisler.

Deretter ble det meldt at i alt fem gisler er funnet døde.

Det ortodokse jødiske senteret har også en representant i Norge, rabbi Shaul Wilhelm. Han var en nær venn av Holtzberg, og fredag opplyste han i en pressemelding at han har mottatt flere titall henvendelser fra bekymrede norske jøder etter gisseltakingen i Mumbai.

Pressemeldingen ble sendt ut før det ble kjent at rabbinerparet, som er amerikanske statsborgere, er drept.

Mange reddet ut

Ved luksushotellet Taj Mahal var situasjonen ennå ikke avklart fredag kveld. Indiske soldater kastet granater mot hotellet der det antas å befinne seg minst én væpnet mann.

Samtidig er situasjonen ved hotellkomplekset Oberoi-Trident under full kontroll, ifølge general JK Dutt, som ledet operasjonen ved hotellet.

Soldater gikk fredag fra rom til rom på jakt etter hotellgjester som hadde gjemt seg, og udetonerte granater. To eller tre av angriperne skal ha blitt drept, samtidig som det ble funnet minst 30 døde mennesker rundt omkring i hotellet.

Over 90 mennesker, ansatte og gjester, ble etter operasjonen reddet ut, deriblant en mann med en baby.

Også om lag 20 ansatte fra Lufthansa og Air France var blant dem som kunne forlate hotellet etter å ha sittet fanget i det beleirede hotellet i to døgn.

- Uforsonlige

Men fredag kveld drønnet fortsatt eksplosjonene fra Taj Mahal, der minst én angriper sloss videre.

— Disse folkene er uforsonlige og svært målbevisste. De er meget godt kjent med hvordan hotellet er oppbygd, og det ser ut til at de hadde kartlagt forholdene nøye før de slo til, sier sjefen for en gruppe indiske marinesoldater.

Fredag kveld varierte tallet på døde fortsatt fra 124 til over 150. 22 av disse skal være utlendinger, ifølge nyhetsbyrået AP.

Over 350 mennesker skal være såret, deriblant en nordmann i 50-årene fra Molde.

Les også: Så folk rundt bli drept

Pakistan

Indiske myndigheter har rettet anklagende pekefingre mot nabolandene Pakistan og Bangladesh, som beskyldes for å støtte islamistiske ekstremister.

Politikere og tjenestemenn i de to landene avviser disse anklagene blankt.

— Jeg ønsker å si helt kategorisk at Pakistan ikke er innblandet i disse blodige hendelsene, sier Pakistans forsvarsminister Ahmed Mukthar.

Indias utenriksminister Pranab Mukherjee fastholder at «elementer i Pakistan» har skylden for blodbadet i Mumbai. Men Mukherjees uttalelser var omhyggelig utformet slik at de vanskelig kunne tolkes som direkte anklager mot pakistanske myndigheter.

Innenriksminister R.R. Patil i delstaten Maharashtra opplyste fredag at en av de arresterte angrepsmennene er en pakistansk statsborger.

Se også: Mumbai i flammer Helikoptre

Fredagens aksjon mot de væpnede mennene som hadde forskanset seg inne på det jødiske Chabad Lubavitch-senteret, startet med at skarpskyttere åpnet ild fra omkringliggende bygninger. TV-bilder viste så hvordan soldater firte seg ned på bygningen fra helikoptre.

Det ble også meldt om skyting inne i selve senteret, som ligger i et tett befolket område. Det var uklart hvor mange gisler som fortsatt befant seg i bygningen, men ifølge flere medier var det flere israelske gisler på senteret.

Motsetninger Mange frykter at terrorangrepene i Mumbai skal få religiøse motsetninger til å blusse opp for alvor i India, der 80 prosent av innbyggerne er hinduer og 13 prosent er muslimer. Men det kan også forverre det anspente forholdet til Pakistan.

Minst tre av de væpnede mennene som angrep Indias finanssentrum onsdag, har innrømmet av de er medlemmer av gruppen Lashkar-e-Taiba, som har base i Pakistan, melder avisen Hindu.

Lashkar-e-Taiba er en av de største militante islamistgruppene i Sør-Asia og er kjent for å ha stått bak et angrep mot den indiske nasjonalforsamlingen i 2001. Gruppen har avvist at den har noe å gjøre med terrorangrepet i Mumbai.

Fraråder reiser

Utenriksdepartementet fraråder inntil videre alle reiser til eller via Mumbai som ikke er strengt nødvendige.

Det skriver UD i et nytt reiseråd fredag. Rådet begrunnes med den uavklarte situasjonen i Mumbai etter at væpnede menn gikk til angrep flere steder i millionbyen onsdag kveld.

Utenriksdepartementet fraråder dessuten reiser til eller opphold i delstaten Jammu og Kashmir, med unntak av Ladakh, som ikke er strengt nødvendig.

Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger å reise til disse områdene i India, oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i New Delhi for oppdatert informasjon og registrering.

REUTERS
REUTERS